Uboj Imada Mugnije je po mnenju mnogih velik udarec za skrajno gibanje Hezbolah. Foto: Reuters
Uboj Imada Mugnije je po mnenju mnogih velik udarec za skrajno gibanje Hezbolah. Foto: Reuters
Zastava Hezbolaha
Hezbolah je svoje privržence pozval, naj se v velikem številu udeležijo pogreba Imada Mugnije. Foto: EPA

"Z vsem ponosom razglašamo, da se je veliki džihadski vodja islamskega upora v Libanonu pridružil mučenikom ... brat poveljnik Imad Mugnija je po življenju, polnem džihada, odrekanja in dosežkov, postal mučenik v rokah cionističnih Izraelcev," je v svoji izjavi sporočilo skrajno libanonsko šiitsko gibanje, ki je prepričano, da so Izraelci v avtomobil njihovega 45-letnega vodje nastavili bombo.

Imad Mugnija, ki je na ameriškem in izraelskem seznamu najbolj iskanih teroristov že dolgo let, naj bi bil odgovoren za niz bombnih napadov in ugrabitev zahodnjakov v Libanonu v 80. letih in za napad na izraelsko veleposlaništvo in kulturni center v Argentini v začetku 90. let.

Izrael ne ve nič
Čeprav, kot je v navadi v primerih ubojev skrajnih islamskih nasprotnikov judovske države, izraelske oblasti niso komentirale obtožb o vpletenosti, pa je to vlada pozneje uradno vseeno zanikala. Iz pisarne premierja Ehuda Olmerta so sporočili, da odločno zavračajo poskuse terorističnih elementov, da bi Izrael vpletli v incident.

"Svet je zdaj boljši"
Američani so pozdravili uboj, po njihovih besedah, hladnokrvnega ubijalca, množičnega morilca in terorista, ki je odgovoren za številne nedolžne žrtve. "Svet je boljši brez tega človeka. Tako ali drugače ga je srečala pravica," je dejal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva.

Naporno iskanje skrajneža
Danny Jatom, nekdanji vodja izraelske obveščevalne službe Mosad, na katero poznavalci pogosto pokažejo s prstom za atentate izraelskih nasprotnikov po svetu, je dejal, da Mungijo niso iskali le Izraelci in Američani, ampak tudi obveščevalne službe drugih držav. "Vedel se je skrajno previdno mnogo let. Bilo je nemogoče dobiti celo njegovo fotografijo. Nikoli se ni pojavil ali spregovoril pred mediji," je težko iskanje opisal Jatom.

Eksplozija, v kateri je umrl Mungija, je odjeknila v torek zvečer v stanovanjski soseski Damaska, kjer ima svoje domovanje v izgnanstvu še en goreči nasprotnik Izraela in vodja skrajnega palestinskega gibanja Hamas Kaled Mešal.

G. V.