Ameriško veleposlaništvo v Kairu sameva. Foto: EPA
Ameriško veleposlaništvo v Kairu sameva. Foto: EPA
Jemen
Britansko veleposlaništvo v Jemnu je dodatno varovano. Foto: EPA
ZDA zaprla vrata veleposlaništev

Tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Jen Psaki je povedala, da podaljšanje zaprtja ne pomeni, da so se pojavile nove grožnje, ampak kaže na zavezanost ZDA sprejemanju ustreznih ukrepov za "zaščito svojih zaposlenih, tudi lokalnih, in obiskovalcev naših predstavništev".

MZZ popotnike opozarja na povečano nevarnost terorističnih napadov
Ministrstvo za zunanje zadeve slovenske popotnike opozarja na povečano nevarnost terorističnih napadov po vsem svetu. Popotnikom svetujejo, da se izogibajo lokacij visokega tveganja, spremljajo poročila medijev in informacije iz drugih virov ter upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov. Veleposlaništev Slovenija ne zapira. Terorističnim napadom so po navedbah ministrstva posebej izpostavljeni kraji simbolnega pomena, predvsem vladna in vojaška poslopja, prometna infrastruktura, zlasti letalski, železniški in ladijski promet, gospodarska in turistična središča, hoteli, tržnice, verska zbirališča ter kraji javnih zborovanj.

19 veleposlaništev ostaja zaprtih, štiri bodo odprli
Do sobote bo tako zaprtih 19 diplomatskih predstavništev, 15 tistih, ki so jih zaprli v nedeljo, in štiri dodatna. Zaprta so tako predstavništva v Abu Dabiju, Amanu, Kairu, Rijadu, Dhahranu, Džedi, Dohi, Dubaju, Kuvajtu, Manami, Maskatu, Sani, Tripoliju, Antananarivu, Bujumburi, Džibutiju, Kartumu, Kigaliju, Port Louisu, na Madagaskarju, v Burundiju, Ruandi in na Mauritiusu. Nekatera veleposlaništva bodo danes že odprli, in sicer v Afganistanu, Alžiriji, Bangladešu, Mavretaniji, Iraku in Izraelu.

V nedeljo so ZDA začasno zaprle 25 diplomatskih predstavništev v arabskem svetu in nekaj sosednjih državah, vključno z Izraelom, Afganistanom in Bangladešem. Za to potezo so se odločili zaradi groženj s terorističnimi napadi, ki sta jih napovedali jemenska in savdska veja Al Kaide.

Evropska unija uvedla dodatne varnostne ukrepe
Varnostni ukrepi so najbolj okrepljeni v jemenski prestolnici Sana, kjer so v nedeljo na podlagi Interpolovega opozorila o morebitnem napadu Al Kaide svoja veleposlaništva zaprle tudi Velika Britanija, Francija in Nemčija. Kot je za Radio Slovenija poročala Erika Štular, Evropska unija predstavništev svojih delegacij v omenjenih državah ni zaprla, je pa prav tako uvedla dodatne ukrepe. "Seznanjeni smo z ameriškimi ukrepi, delegacije EU-ja na omenjenih območjih pa tesno sodelujejo z ameriškimi veleposlaništvi," je v petek povedal tiskovni predstavnik Evropske komisije Alexandre Polack. Dodatne ukrepe so uvedle tudi nekatere druge evropske države.

ZDA so svoje državljane že v petek opozorile, naj bodo do konca avgusta še posebej previdni pri potovanjih v tujino, saj naj bi bila ta mesec povečana nevarnost napada na "ameriške interese" na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki.

ZDA zaprla vrata veleposlaništev