Ameriško veleposlaništvo v jemenski prestolnici Sana je že bilo tarča terorističnega napada. Foto: EPA
Ameriško veleposlaništvo v jemenski prestolnici Sana je že bilo tarča terorističnega napada. Foto: EPA

State Department kot že v preteklosti ni izpostavil držav, kjer naj bi bila teroristična grožnja aktualna. Malce več se je izvedelo iz potez Londona, ki bo v nedeljo in ponedeljek zaprl britansko veleposlaništvo v Jemnu, kjer je dejavna krajevna veja teroristične mreže Al Kaida.

ZDA so se odločile za zaprtje 21 veleposlaništev na Bližnjem vzhodu in severu Afrike ter še v nekaterih muslimanskih državah. Odločitev je bila sprejeta iz previdnosti, kar je razumljivo glede na lanski napad na ameriški konzulat v Bengaziju na vzhodu Libije, ko je bil ubit ameriški veleposlanik.

Zadnje podobno veliko opozorilo pred napadi je bilo izdano lani malce pred napadom v Bengaziju. Kljub opozorilu se je napad zgodil in žrtve so bile, primer pa še vedno povzroča razprtije med demokrati in republikanci.

Poziv k napadom na ameriške cilje
"Sprotne informacije nakazujejo, da organizacije, povezane z Al Kaido, še naprej načrtujejo teroristične napade na območju in širše. Prizadevanja za napade bodo morda povečali do konca avgusta,"
pravi opozorilo State Departmenta, ki državljane opozarja, naj bodo še posebej previdni na krajih, kjer se zbirajo turisti, in pri uporabi sredstev javnega prevoza.

Opozorila se najverjetneje nanašajo na Al Kaido na Arabskem polotoku, ki je po likvidaciji voditeljev v Afganistanu in Pakistanu prevzela pobudo pri vodenju teroristične vojne proti ZDA.

Voditelj podružnice te organizacije pokojnega Osame bin Ladna, Kasim Al Rimi, je nazadnje junija po spletu pozival k napadom na ameriške cilje in hvalil "čečenska brata", ki sta izvedla napad na bostonskem maratonu.