Olimpijske igre bodo v Riu izpeljane po prvotnem urniku. Foto: Reuters
Olimpijske igre bodo v Riu izpeljane po prvotnem urniku. Foto: Reuters
WHO proti prestavitvi olimpijskih iger zaradi zike

Kot so zapisali pri WHO-ju, olimpijske igre v Rio de Janeiru, ki bodo med 5. in 21. avgustom, "ne bodo bistveno spremenile" širjenja virusa Zika. "Glede na trenutne ocene Zika kroži v skoraj 60 državah po vsem svetu in v 39 v Amerikah. Ni razloga, da bi odložili ali premestili igre," so dodali. Tudi pri Mednarodnem olimpijskem komiteju pravijo, da ne vidijo razloga za kakršno koli prestavljanje iger.

V javnem pismu so strokovnjaki na področju zdravstva zapisali, da je tveganje za okužbo z Ziko previsoko, da bi lahko olimpijske igre varno izpeljali. Pismo je bilo poslano tudi na naslov generalne direktorice WHO-ja Margaret Chan, v njem pa so pozvali, naj igre prestavijo na drugo lokacijo ali pa naj jih organizirajo z zakasnitvijo.

Odsvetujejo potovanje nosečnicam
"Nepotrebno je tveganje, ko se bo 500.000 tujih turistov udeležilo iger. Lahko se okužijo in se vrnejo domov, kjer lahko potem izbruhne epidemija,"
so dodali strokovnjaki. WHO je odgovoril, da je Brazilija le ena izmed držav, kjer je bila odkrita Zika, ljudje pa čez te države potujejo iz različnih razlogov. "Najboljši način, da se zmanjša tveganje za bolezni med potovanjem, je upoštevanje nasvetov javnega zdravstva," so odgovorili pri WHO-ju.

WHO svetuje, naj nosečnice ne potujejo na območja z virusom Zika. Sem sodi tudi Rio de Janeiro. Zika je povezana z resnimi okvarami ploda in je vzrok za mikrocefalijo ter druge hude okvare možganov pri dojenčkih, pri odraslih pa je povezan virus z nevrološkim sindromom. Obenem vsem svetujejo, naj poskrbijo za zaščito pred piki komarjev in naj prakticirajo varne spolne odnose.

WHO proti prestavitvi olimpijskih iger zaradi zike