V Kašmirju so potekale hude zlorabe pripornikov. Foto: EPA
V Kašmirju so potekale hude zlorabe pripornikov. Foto: EPA
Pazniki naj bi iz zapornikov rutinsko skušali izsiliti priznanja. Foto: EPA

Diplomatske depeše, do katerih se je dokopala spletna stran, razkrivajo, da je Rdeči križ (ICRC) ameriškim diplomatom v Delhiju poročal o uporabi elektroškokov, pretepanjih in spolnem poniževanju na stotine pripornikov.
Še leta 2007 so bili ameriški diplomati zaskrbljeni glede hudih kršitev človekovih pravic, ki so jih zagrešile indijske varnostne sile. Te naj bi se pri pridobivanju priznanj priprtih zatekale k mučenju. Razkritja bodo spravila v hudo zadrego Indijo, ki se ponaša s statusom "največje svetovne demokracije".

Najbolj bremenilna depeša je najverjetneje tista iz aprila 2005, v kateri ameriško veleposlaništvo v Delhiju poroča, da je ICRC postal frustriran z indijsko vlado, ki ni storila nič za ustavitev "nenehnega zlorabljanja pripornikov".
Veleposlaništvo je poročalo, da je ICRC prišel do sklepa, da Indija "dopušča mučenje", da so bile žrtve mučenja civilisti, borce pa so rutinsko ubijali. ICRC ima politiko neposredne komunikacije z vladami in izogibanja medijem, zato je poročilo ostalo tajno.
Upor separatistov in islamskih borcev, ki jih podpira Pakistan, je potekal proti varnostnim silam v Kašmirju v 90. letih in v začetku tega desetletja. Upor je terjal več 10.000 življenj, vključno s številnimi civilisti, ki so jih imeli za tarče tako uporniki kot varnostne sile.
Natezanje, utapljanje ...
Osebje ICRC-a je ameriškim diplomatom povedalo, da so med letoma 2002 in 2004 opravili 177 obiskov v priporih v Džamuju, Kašmirju in drugod po Indiji ter se srečali s 1.491 priporniki. V 852 primerih so priporniki poročali o zlorabah. 171 jih je opisalo, kako so jih pretepali, 681 pa jih je povedalo, da so bili izpostavljeni najmanj eni od šestih vrst mučenja.
Na 498-ih so uporabili elektriko, 381 so jih obesili s stropa, 294-im je zaporniško osebje strgalo mišice v nogah, ko so sedeli na palici, položeni prek njihovih stegen, 181-im so raztegnili noge na 180 stopinj, 234 so jih mučili z vodo, 302 pripornika pa sta poročala o spolni zlorabi. Številni zaporniki so bili izpostavljeni več vrstam mučenja.
ICRC je poročal, da so se zlorabe in mučenja izvajale vse veje indijskih varnostnih sil: "Zlorabe so vedno potekale v prisotnosti mož postave, zaporniki pa so bili redko borci (te so rutinsko ubijali), ampak osebe, za katere so menili, da imajo podatke o upornikih."
Druge danes objavljene depeše razkrivajo še:
- Dalajlama je ameriškim predstavnikom povedal, da je boj proti podnebnim spremembam nujnejši kot iskanje politične rešitve v Tibetu, ki "lahko čaka do deset let".
- Rahul Gandi, kronski princ indijske politike, verjame, da pomenijo hindujski skrajneži večjo grožnjo njegovi državi kot muslimanski uporniki.
- Šrilanška vlada je prisilila pet zdravnikov, da prekličejo številke žrtev, ki so jih dali novinarjem v zadnjem mesecu brutalne državljanske vojne na otoku.