Bin Laden je bil ubit skoraj deset let po terorističnih napadih na ZDA. Foto: Reuters
Bin Laden je bil ubit skoraj deset let po terorističnih napadih na ZDA. Foto: Reuters

Krajevnega zdravnika, ki je organiziral cepljenje, je ameriška obveščevalna agencija najela, potem ko je v Abotabadu izsledila bin Ladnovega kurirja, ki je bil namenjen v poslopje, za katerega se je kasneje izkazalo, da gre za skrivališče prvega človeka teroristične mreže Al Kaida.

Še preden je sprožila operacijo proti bin Ladnu, je Cia želela opraviti analizo DNK-ja ljudi, ki so skupaj z njim živeli v obseženem kompleksu v Abotabadu, in rezultate analize primerjati z vzorcem krvi sestre bin Ladna.

Cia je želela, da bi bila akcija cepljenja čim bolj prepričljiva, zato jo je pakistanski zdravnik Šakil Afridi organiziral v najrevnejšem predelu mesta Abotabad, nato pa jo je prestavil v mestni predel Bilal Town, kjer se je skrival bin Laden. Afridija je pozneje aretirala pakistanska obveščevalna služba.

Po besedah uslužbenca pakistanske obveščevalne službe je bila akcija precej nenavadna, saj je Bilal Town premožnejše območje, zato ni bilo logično, da bi tam nekdo zastonj cepil prebivalce. Neki medicinski sestri je uspelo priti v bin Ladnovo poslopje, vendar po navedbah pakistanskih virov ni dobila vzorcev DNK-ja.

Bin Ladna so ubili v ameriški vojaški operaciji v noči s 1. na 2. maj. Zaradi ameriške akcije na pakistanskem ozemlju so se ohladili odnosi med Washingtonom in Islamabadom.