Thaci je bil z zbranimi sredstvi zadovoljen. Foto: EPA
Thaci je bil z zbranimi sredstvi zadovoljen. Foto: EPA
Kosovska zastava
Na konferenci naj bi za pomoč Kosovu zbrali 1,4 milijarde evrov. Foto: EPA
Konferenco, ki je sklicana za pomoč Kosovu, Srbija in Rusija bojkotirata. Foto: MMC RTV SLO
Zbiranje denarja za Kosovo

Kosovski premier Hashim Thaci je po enodnevni konferenci dejal, da zbrana sredstva "pričajo, da svet verjame v Kosovo". Največja donatorka je Evropska komisija, ki je Kosovu obljubila pol milijarde evrov pomoči, ZDA pa so na drugem mestu z 255 milijoni. Poleg Slovenije so denar donirale tudi druge članice EU-ja, med njimi največ Nemčija, ki je Kosovu namenila 100 milijonov evrov.

Velika Britanije je darovala 35 milijonov evrov, Francija 7 milijonov, Italija 13 milijonov, Luksemburg 30 milijonov, Finska 16 milijonov, Avstrija 6 milijonov, Danska 15 milijonov, Nizozemska 16 milijonov, Švedska od 10 do 12 milijonov, Irska 5 milijonov, Češka 4 milijone, Madžarska 1,3 milijona, Estonija 640.000 evrov in Bolgarija 500.000 evrov.

Švica je obljubila od 46 do 47 milijonov evrov, Turčija 30 milijonov evrov in Norveška 50 milijonov evrov.

Slovenski prispevek za boljšo infrastrukturo
Slovenski prispevek bo, kot so sporočili z zunanjega ministrstva, namenjen gradnji infrastrukture in vzpostavitvi državnih institucij na Kosovu. Že lani je Slovenija Kosovu namenila za 1,3 milijona evrov pomoči, ki je bila usmerjena v projekte izobraževanja javne uprave, raziskovanja, preprečevanja sporov, psihosocialne pomoči otrokom, izboljšanja položaja otrok in žensk, izobraževanja na področju stanovanjske politike.

Kosovo, ki je februarja razglasilo neodvisnost od Srbije, je ena izmed najrevnejših držav v Evropi. Cilj konference je predvsem zbiranje prispevkov za socialni in gospodarski razvoj mlade države, ki bi ustvarili pogoje za rast, vlaganja in delovna mesta. Stopnja brezposelnosti na Kosovu je namreč približno 40-odstotna, največ brezposelnosti pa je med mladimi.

Kosovo za članstvo v IMF-ju in Svetovni banki
Na konferenco so povabljene države članice Evropske unije, ključni mednarodni donatorji, mednarodne organizacije in agencije Organizacije združenih narodov ter mednarodne finančne institucije. Konference se niso udeležili predstavniki Srbije in Rusije, ki neodvisnosti Kosova ne priznavata.

Kosovo je že v četrtek zaprosilo za članstvo v Mednarodnem denarnem skladu (IMF) in Svetovni banki. Kosovski premier Hasim Thaci je ob začetku konference dejal, da pričakuje hiter in pozitiven odgovor.

Rehn: Kosovu moramo pomagati
Konferenco sta odprla Thaci in evropski komisar za širitev Olli Rehn. "Kosovo je evropsko vprašanje. EU je pripravljen uporabiti vsa sredstva, da mu pomaga uresničiti evropske cilje. Priprava donatorske konference je pomemben prispevek k spodbuditvi finančne pomoči za razvoj Kosova," je ob napovedi konference povedal Rehn in dodal: "Če bomo zagotovili rast in blaginjo v najrevnejšem predelu Evrope, bomo okrepili tudi stabilnost Zahodnega Balkana."

Rusija in Srbija vztrajata pri svojem
Kosovo je do zdaj priznalo približno 40 držav po vsem svetu, med njimi 20 izmed 27 članic Evropske unije, tudi Slovenija. Rusija, ki je kot ena izmed stalnih članic Varnostnega sveta tudi lastnica veta in lahko ustavi odločitve, in Srbija zagotavljata, da Kosova ne bosta priznali in da bosta preprečili njegovo članstvo v mednarodnih organizacijah, kar bi mu prineslo še več sredstev in pomoči.

B. T./M. R.

Zbiranje denarja za Kosovo