Kenijska reprezentanca se ni uvrstila na prvenstvo, a Kenijci vseeno pričakujejo največji letošnji športni dogodek. Foto: EPA
Kenijska reprezentanca se ni uvrstila na prvenstvo, a Kenijci vseeno pričakujejo največji letošnji športni dogodek. Foto: EPA

V mestu Mandera na skrajnem severovzhodu države ob meji s Somalijo so tamkajšnji kleriki pod vodstvom šejka Kalifa Muhameda prepovedali javno predvajanje nogometnih tekem in to tik pred svetovnim prvenstvom, ki ga bo prvič gostila afriška celina.

Prepoved velja za javne dvorane, kjer prebivalci, ki si ne morejo privoščiti televizijskega sprejemnika, lahko spremljajo filme in tekme. Kleriki so zasegli tudi satelitske krožnike, saj menijo, da satelitski kanali otroke izpostavljajo pornografiji.

Prebivalce je prepoved seveda močno razburila in nogometni navdušenci so dopisniku BBC-ja zaupali, da bodo naredili vse za ogled svetovnega prvenstva, ki se začne čez šest tednov. Nekateri izmed njih so celo izrazili pripravljenost preplavati reko, polno krokodilov, da bi se lahko prebili v sosednjo Etiopijo in si brez strahu ogledali prvenstvo.

Zaradi ukrepov muslimanskih voditeljev, ki so v nasprotju s kenijskimi zakoni, je vlada na to območje poslala tajne agente iz domače obveščevalne službe in pripadnike protiteroristične enote.

Podobno prepoved so muslimanski kleriki že uvedli na nekaterih območjih v sosednji Somaliji, ki so pod nadzorom skrajne islamske skupine Al Šabab. Že nekaj časa v Keniji obstaja bojazen, da se bodo skrajne ideje razširile tudi med kenijske muslimane, ki predstavljajo desetino prebivalstva.