Haradinaj se ne čuti krivega. Foto: Reuters
Haradinaj se ne čuti krivega. Foto: Reuters
Ramuš Haradinaj
Haradinajevi odvetniki predvidevajo, da naj bi sojenje trajalo devet mesecev. Foto: EPA
Podpora Haradinaju v Prištini
V Prištini je podpora Haradinaju neomajna. Foto: AFP
Sojenje Haradinaju

Haradinaj, ki je bil nekdaj tudi kosovski premier, je pred haaškim sodiščem za zločine na območju nekdanje Jugoslavije obtožen zločinov proti človečnosti in kršitev pravil in običajev vojskovanja.

Obtožnica Haradinaja bremeni pregona in prisilnega premeščanja ljudi, umorov, posilstev, okrutnega ravnanja, uničevanja premoženja in protizakonitega zapiranja ljudi v zahodnem delu Kosova v času, ko je bil vodja uporniške vojske v vojni proti srbskim silam med letoma 1998 in 1999.

Soborca sokriva zločinov proti človečnosti
Skupaj s Haradinajem sta na zatožno klop sedla še njegova soborca iz OVK-ja Idriz Balak in Lahij Brahimi, ki sta prav tako obtožena zločinov proti človečnosti nad pripadniki manjšinskih skupnosti in kršitev pravil in običajev vojskovanja.

Da je proti trojki podana obtožnica, so iz Haaga sporočili 8. marca 2005, ko je Haradinaj odstopil s položaja premierja. Vsi trije so nato prostovoljno odšli v Haag, kjer so se pred sodiščem izrekli za nedolžne. Enako so storili 1. marca letos, ko je sodišče obtožnico spremenilo in dopolnilo.

Del Ponte: Haradinaj je gangster
Prvi dan sojenja je glavna haaška tožilka Carla Del Ponte "gospodarja vojne" Haradinaja in njegova soborca označila za "gangsterje v uniformah". Del Pontejeva je zatrdila, da bo tožilstvo dokazalo, da imajo vsi trije obtoženci krvave roke. To je bila kri nedolžnih civilistov, ki niso podpirali prvoobtoženega in OVK-ja, v zločinih obtožencev pa "ni ničesar plemenitega, herojskega in domoljubnega, nasprotno, to so bili krvavi in brutalni umori," je poudarila tožilka.

Del Pontejeva je izpostavila še problem prič, katerih zastraševanje je stalni problem, in opozorila, da bo obtožnico morala umakniti, če ji na sojenje v Haag ne bo uspelo pripeljati prič. Obtožba jih je sicer predlagala skoraj sto.

Obramba predstavlja drugo stran
Haradinajev odvetnik Ben Emmerson po drugi strani trdi, da se je njegov klient boril v častni vojni. Soočen s prevladujočo silo združenih srbskih enot, je skušal organizirati obrambo albanskih prebivalcev. "Vodil je kot primer. Nikoli ni pričakoval od prostovoljcev OVK-ja, da se bodo borili v bitkah, v katerih se sam ni bil pripravljen boriti," je dodal.

B. T./K. S.

Sojenje Haradinaju