Ruski zunanji minister je potrdil, da ima Iran do konca junij čas, da razmisli o ponudbi zahodnih velesil. Foto: EPA
Ruski zunanji minister je potrdil, da ima Iran do konca junij čas, da razmisli o ponudbi zahodnih velesil. Foto: EPA
George Bush
Ameriški predsednik je poudaril, da si želi doseči rešitev iranskega vprašanja po diplomatski poti. Foto: EPA
Jedrski objekt v Natanzu
Iran vseskozi vztraja, da ima pravico razvijati jedrsko energijo. Foto: EPA
Iranski znanstveniki v elektrarni Bušer
Iran bo lahko opravljal le začetno stopnjo bogatenja urana. Foto: EPA

To je sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je dodal, da Iran do takrat ne bo na dnevnem redu Varnostnega sveta. V torek je namreč visoki predstavnik EU-ja Javier Solana v Teheranu glavnemu jedrskemu pogajalcu Aliju Laridžaniju predstavil ponudbo, ki naj bi Iran prepričala, da bi se odpovedal bogatenju urana. Rusija bo podprla ukrepe proti Iranu le, če bo Teheran kršil določila protokola o neširjenju jedrskega orožja.

Čeprav podrobnosti ponudbe niso znane, so neimenovani diplomati izdali, da naj bi ponudba Iranu pustila priprta vrata, da nadaljuje bogatenje urana čez nekaj let, ko bi se države prepričale, da ne razvija jedrskega orožja. Mednarodna skupnost naj bi Iranu tudi ponudila možnost gradnje novega objekta za skladiščenje jedrske energije, ozemeljsko celovitost in varnost v celotni regiji.

Po nekaterih podatkih pa naj bi ponudba zajemala tudi preklic prepovedi izvoza letalskih delov za že precej zastarelo iransko civilno letalsko floto. Javnosti predlog ni predstavljen zato, da se bo lahko Teheran v miru pripravil na odgovor, pri čemer bi ga lahko javna razprava ovirala.

Bush zadovoljen s potekom dogodkov
Ameriški predsednik George Bush je pokazal zadovoljstvo nad odzivom Irana, potem ko mu je Javier Solana predstavil predlog Zahoda, in dodal, da bo treba počakati in ugotoviti, kako resno bo Teheran vzel to ponudbo. Odločitev je njihova, ZDA bodo za pogajalsko mizo, vse dokler se bodo oni pripravljeni pogovarjati o opustitvi postopkov za bogatenje urana na način, ki ga bo mogoče preveriti, je še povedal Bush.

Merklova si želi pogovorov
Nemška kanclerka Angela Merkel je po pogovoru s Solano dejala, da je bila Iranu predstavljena ponudba, s katero želijo obnoviti pogajanja z Iranom, ta pa po njenih besedah niso mogoča, dokler Iran ne bo privolil v ustavitev bogatenja urana. Solana je po pogovoru z Merklovo dejal, da se je pripravljen znova vrniti v Teheran in pomagati pri reševanju iranskega jedrskega vprašanja.

Z ameriškega zunanjega ministrstva so sporočili, da je Solana v pogovoru z ameriško zunanjo ministrico Condoleezzo Rice pogovore v Teheranu ocenil kot pozitivne in plodne. Iranski sogovorniki naj bi mu dejali, da potrebujejo nekaj časa za preučitev predloga, pri tem pa naj bi ostali v stiku z njim.

Medtem je iranski zunanji minister Manušer Motaki dejal, da bosta za rešitev jedrskega problema potrebni zmernost in poštenost, ki omogočata plodna tla za rešitev spora. Že takoj po pogovorih z Solano je glavni iranski jedrski pogajalec Ali Laridžani ponudbo ocenil kot dober obet za nadaljnja pogajanja.

V četrtek bo sicer Mednarodna agencija za jedrsko energijo predstavila novo poročilo o iranskih jedrskih aktivnostih.