Številni v arabskem svetu zahtevajo izpustitev novinarja, ki je v Georgea Busha na novinarski konferenci vrgel čevelj. Foto: EPA
Številni v arabskem svetu zahtevajo izpustitev novinarja, ki je v Georgea Busha na novinarski konferenci vrgel čevelj. Foto: EPA
George Bush in Nuri Al Maliki
George Bush se je spretno izognil obema čevljema, incidentu pa pozneje ni pripisal večje teže. Foto: Reuters

V pismu iraškemu premierju Nuriju Al Malikiju se je Muntader Al Zaidi opravičil le premierju, metanja čevljev, kar v arabskem svetu velja za eno najhujših žalitev, v "velikega satana" Busha pa ne obžaluje, ker so po njegovih besedah "Busheve sile ubile številne iraške otroke".

Malikija prosi za pomilostitev
O pismu, v katerem naj bi novinar prosil za pomilostitev, incident pa označil kot "grdo dejanje", je poročala iraška vlada, a pisma ni pokazala. "Spominjam se poletja 2005, ko sem imel intervju z vašo ekselenco in ste mi rekli, da je vaša hiša moja hiša. Zdaj vas prosim, kot sin prosi očeta, da mi oprostite," naj bi pisalo v pismu.

Novinarju grozi do sedem let zapora
Zaidi naj bi preiskovalnemu sodniku, ki ga je obiskal v priporu, povedal, da je bila njegova tarča Bush, in ne Maliki, ki da ga spoštuje. Iraški premier se še ni odločil, ali bo novega zvezdnika v večini arabskega sveta pomilostil ali pa bo pustil, da o njegovi usodi odloča sodišče. Če bo spoznan za krivega, bi bil Zaidi lahko obsojen na sedem let zapora. Sodnik, ki je Zaidija obiskal, je poročal, da je imel novinar več vidnih modric - te naj bi dobil zaradi udarcev, ki jih je prejel takoj po metanju 14. decembra med skupno novinarsko konferenco Busha in Malikija - ali ga bo obtožil zaradi kaznivega dejanja pa se še ni odločil.

"Opravičilo ni pravo"
Zaidijev brat Udaj je poročanje nekaterih medijev, da se je 29-letni novinar za svoje dejanje opravičil, označil za netočno. "Če želijo njegovo opravičilo, ga morajo najprej osvoboditi, da bi to naredil svobodno, ne pod pritiskom."

Čevlji uničeni
Medtem ko usoda metalca čevljev še ni znana, pa je znano, kaj se je zgodilo z "letečimi čevlji"; kot je sporočila Zaidijeva odvetnica, so jih uničili v laboratoriju, kjer so jih pregledali, če morda vsebujejo kakšna eksplozivna sredstva ali nevarne kemikalije.

T. V.