Zvezni preiskovalni urad preiskuje, ali gre za študente, ki so jih razglasili za pogrešane. Foto: EPA
Zvezni preiskovalni urad preiskuje, ali gre za študente, ki so jih razglasili za pogrešane. Foto: EPA

Moške so aretirali med racijo v neki hiši v Sargodi na vzhodu Pakistana, so sporočili z ameriškega veleposlaništva v Pakistanu. Trije moški naj bi imeli pakistanske korenine, eden egiptovske, peti pa naj bi bil iz Jemna. Pakistansko veleposlaništvo v Washingtonu je sporočilo, da naj bi hiša, kjer so jih aretirali, pripadala stricu enega izmed njih in da policija hišo preiskuje.

FBI skuša ugotoviti, ali gre za moške, ki so jih konec novembra v ameriški zvezni državi Virginiji razglasili za pogrešane. Njihove družine so povedale, da so pogrešani za seboj pustili posnetek, ki ga je svet za ameriško-islamske odnose označil kot slovo. "Na posnetku se pojavi oseba, ki govori o konfliktih v svetu in o dolžnosti mladih muslimanov, da ukrepajo," je povedal Nihad Awad, predsednik sveta. Povedal je še, da se je ob ogledu posnetka počutil nelagodno in da je družinam svetoval, naj poiščejo pomoč FBI-ja.

FBI preiskuje podrobnosti aretacije
Tiskovna predstavnica FBI-ja Katherine Schweit je povedala, da je urad seznanjen z aretacijo petih moških in da so že v stiku z njihovimi družinami. "Sodelujemo s pakistanskimi oblastmi, da bi odkrili njihovo identiteto in ugotovili, kaj so počeli v Pakistanu. Ugotoviti skušamo tudi, ali so to resnično študenti, ki jih pogrešamo," je še povedala Schweitova.

Podatke o aretiranih zbira tudi ameriško zunanje ministrstvo. "Če so ameriški državljani, bomo skušali ugotoviti, zakaj so jih prijeli in v kakšnih okoliščinah so jih aretirali," je povedal tiskovni predstavnik Ian Kelly. Zunanja ministrica Hillary Clinton ni želela komentirati aretacije, povedala pa je, da sodelujejo s pakistanskimi in afganistanskimi oblastmi pri izkoreninjenju terorističnih organizacij.