Foto: EPA
Foto: EPA

Tako je odločilo italijansko višje sodišče, ki je pred dnevi razveljavilo zakon, ki je Berlusconiju med opravljanjem funkcije dajal imuniteto pred kazenskim pregonom. Sodniki so presodili, da bi moral imuniteto štirih najvišjih predstavnikov države določati ustavni zakon in ne navadni zakon. Po njihovem mnenju zakon Alfano, ki je dobil ime po pravosodnem ministru, ki ga je julija lani podprl, krši načelo enakosti državljanov pred zakonom.

Na sodišču se bo tako nadaljevala zgodba Berlusconijevega podjetja Mediaset, ki je osumljena, da je filmom umetno dvigovala ceno s kupovanjem prek navideznih podjetij v tujini. A to še ni vse. Vse kaže, da bo zoper Berlusconija sprožen tudi drugi sodni postopek, ki ga bremeni podkupovanja britanskega odvetnika Davida Millsa. Temu naj bi plačal 380.000 evrov v zameno za lažno pričanje v dveh procesih, ki sta se zgodila v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Kot poroča BBC, se je Berlusconi še pred kratkim hvalil, da je bil v svoji karieri vpleten v 2.500 sodnih primerov. Po navadi se na sodišču sploh ne pojavi, saj namesto njega delo opravijo njegovi odvetniki. Politični analitiki menijo, da, čeprav bi Berlusconi bil obtožen, mu po vsej verjetnosti ne bi bilo treba odstopiti s premierskega položaja.