Zaporniki so naredili tla bolj spolzka, za kar so uporabili milo, urin in blato. Foto: EPA
Zaporniki so naredili tla bolj spolzka, za kar so uporabili milo, urin in blato. Foto: EPA
Zaporniki so s pogradov skakali na paznike. Foto: EPA

Napadli so jih z improviziranim orožjem in po trditvah ameriške vojske je bil to eden najbolj krvavih izbruhov nasilja v Guantanamu. Umirili so jih šele po eni uri, in sicer s pomočjo gumijastih izstrelkov, je sporočilo ameriško obrambno ministrstvo.

Ko so drugi zaporniki slišali za pretep, so tudi oni začeli divjati ter so uničili nadzorne kamere in druge predmete, ki so jih imeli nameščene v svojih celicah. Zaporniki v srednje varovanem območju zapora so po navadi nastanjeni v sobah s pogradi, kjer jih je hkrati deset. Po napadu so jih prestavili v najbolj varovan del zapora.

Že predtem so iz oporišča sporočili, da so štirje zaporniki s tabletami skušali narediti samomor, vendar so jih rešili. Dva sta še vedno v bolnišnici. Od odprtja oporišča je bilo 41 poskusov samomora, od tega ga je eden izmed zapornikov skušal narediti večkrat. Po trditvah agencije AP naj bi bil to Džuma Mohamed Al Dosari, 32-letni Bahrajnčan, ki si je življenje skušal vzeti že 12-krat.

Šest zapornikov so morali oskrbeti zaradi lažjih ran, ameriški pazniki pa so ostali nepoškodovani. ZDA se spoprijemajo z vedno pogostejšimi pozivi, naj zaprejo oporišče, odprto po napadih na ZDA l. 2001.