Kosorjeva vodi hrvaško vlado več kot leto dni. Foto: EPA
Kosorjeva vodi hrvaško vlado več kot leto dni. Foto: EPA
Sabor
Po več kot treh urah razprave so na vrsto prišli predstavniki poslanskih skupin, za njimi pa se je za razpravo prijavilo več kot 40 poslancev. Foto: Reuters
Kosorjeva na tnalu v saboru

Hrvaška premierka Jadranka Kosor lahko sicer mirno pričakuje glasovanje o nezaupnici, saj opoziciji na čelu s socialdemokrati na svojo stran ni uspelo pridobiti manjšinskih poslancev.

Opozicija je glasovanje o nezaupnici Kosorjevi zahtevala prejšnji teden, češ da je vlada odgovorna za vse slabše gospodarske razmere v državi in za neizvajanje reform. Vlado tudi obtožujejo, da je zaradi številnih afer in notranjih spopadov v vladajočem HDZ-ju izgubila verodostojnost pri državljanih.

Milanović: HDZ je državo naredil za talca notranjih sporov
"HDZ je državo naredil za talca svojih notranjih sporov in na ta način mu pošiljamo sporočilo, naj odide," je zahtevo po nezaupnici pojasnil Zoran Milanović, predsednik glavne opozicijske stranke socialdemokratov (SDP).

Razprava o nezaupnici opozicija uporablja za dodatno kritiziranje premierke in njene koalicije. Milanović je v imenu 58 opozicijskih poslancev poudaril, da se vrstijo obtožnice proti najvišjim uradnikom vlade in HDZ-ja zaradi suma kaznivih dejanj. Opozicija trdi, da zaradi oblasti HDZ-ja trpi hrvaški mednarodni ugled. Milanović je ocenil, da je bil ponedeljkov obisk Kosorjeve v Bruslju bolj oglaševalski kot državniški in da je predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso dejal, da ne ve, kdaj bo Zagreb končal pristopna pogajanja z EU-jem.

Kosorjeva zavrnila kritike
Kosorjeva je opozicijske očitke zavrnila in dejala, da istega mnenja kot Milanović niso svetovni voditelji, kot sta predsednik ZDA Barack Obama in ruski premier Vladimir Putin, s katerima se je srečala. Poudarila je, da je v pogovorih s slovenskim kolegom Borutom Pahorjem ukinila blokado pogajanj z EU-jem.

Predsednica hrvaške vlade je opozicijske zahteve označila za obtožnice proti vladi, "čeprav sabor ni sodišče", vlada pa naj bi v težkih časih storila vse, kar je lahko. Meni, da SDP "dela velik hrup", ko se pozornost boja proti korupciji premakne k socialdemokratom. Dodala je, da bo vlada nadaljevala izvajanje treh ključnih stebrov svoje politike, to so krepitev gospodarstva, vstop v EU ter boj proti korupciji in kriminalu.

Kako bo glasoval Sanader?
Po vrnitvi nekdanjega premierja Iva Sanaderja v poslanske klopi se ugiba, kako bo glasoval nekdanji vodja HDZ-ja. Ta bi lahko ogrozil vladajočo večino, če bi oblikoval novo poslansko skupino s štirimi ali petimi poslanci HDZ-ja, čeprav za zdaj ne kaže, da bi kdo izmed poslancev HDZ-ja zapustil svojo stranko. Sam Sanader se še ni izjasnil, ali bo podprl svojo naslednico na premierskem položaju, je pa v času Milanovićevega uvodnega govora sejo zapustil, češ da ima neizogibno pot.

"Tudi če bi ostal, si ne morem predstavljati, da bi rušil večino, ki sem jo ustvaril," je dejal novinarjem in dodal, da se bo še vedno boril proti pojavom, ki jih ima za nedemokratične.

V vladi zagotavljajo, da je njena večina v parlamentu stabilna, zato ne pričakujejo, da bi večina poslancev podprla nezaupnico premierki. HDZ ima skupaj s koalicijskimi partnerji 82 poslancev v 153-članskem saboru.

Kosorjeva na tnalu v saboru