Dan pred slovesno inavguracijo grškega predsedovanja EU-ju v središču Aten poteka strog policijski nadzor. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Dan pred slovesno inavguracijo grškega predsedovanja EU-ju v središču Aten poteka strog policijski nadzor. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Čeprav je Grčija z novim letom prevzela predsedovanje EU-ju od Litve, je bila slovesna prireditev predvidena šele danes. Policija je uvedla prepoved protestiranja v središču prestolnice, ki velja od 6. ure zjutraj.

Podoben ukrep so v Grčiji uvedli že ob lanskem obisku nemškega finančnega ministra Wolfganga Schäubla.

V preteklem letu so Grčijo preplavili številni protesti
Ljudje so nasprotovali ostremu zategovanju pasu, ki je do konca leta 2013 predvideval prezaposlitev 25.000 javnih uslužbencev in ukinitev 4.000 delovnih mest. Standard Grkov se je od leta 2009 do danes znižal za skoraj 40 odstotkov, zaradi česar številni živijo na robu revščine.

Številni nimajo denarja za plačevanje elektrike, zato kurijo na drva, hrano pa si kuhajo na plinske kuhalnike. Drastično je upadla tudi prodaja avtomobilov. V zadnjih štirih letih naj bi tako Grki odjavili več kot milijon vozil.

Težko predsedovanje
Država sicer upa, da se bo med že četrtim predsedovanjem osemindvajseterici končno izvila iz zadušljivega primeža šestletne recesije, ki je mnogo ljudi pahnil na rob preživetja.

Prvič v zgodovini EU-ja se je zgodilo, da je predsedovanje Svetu EU-ja prevzela članica v tako slabem gospodarskem in političnem stanju, kot je Grčija. Za državo bo uspeh že to, če bo vlada preživela predsedovanje.

Majske evropske volitve
Sicer pa bodo med predsedovanjem Grčije pomemben dejavnik tako s širšega evropskega kot z domačega vidika majske evropske volitve. Glede na zemljepisni položaj in naravne danosti Grčije ni presenečenje, da bo grško predsedstvo veliko pozornosti namenilo turizmu, obnovljivim virom energije in pomorski politiki.

Po Grčiji bo predsedovanje Svetu EU-ja 1. julija 2014 prevzela Italija. Predsedovanje ima sicer predvsem simbolen pomen, saj se je vloga predsedstva pri sprejemanju odločitev z lizbonsko pogodbo občutno zmanjšala.