Samaras je bil zadovoljen s potrditvijo proračuna, a zadnjo besedo bo imela trojka. Foto: EPA
Samaras je bil zadovoljen s potrditvijo proračuna, a zadnjo besedo bo imela trojka. Foto: EPA

Proračun je bil v 300-članskem parlamentu potrjen s tesno večino 153 poslancev. "To je zgodovinski dan," je dejal grški premier Antonis Samaras ter načrt vlade poimenoval proračun okrevanja in upanja.

"Žrtvovanja ljudi so obrodila sadove in spremenila smer države," je dejal premier, medtem ko se je pred poslopjem parlamenta na poziv največjih sindikatov na shodu proti varčevalnim ukrepom zbralo le nekaj sto ljudi, v nasprotju s preteklimi protesti, ko je na ulicah Aten protestiralo na desettisoče ljudi.

Grčija se je zaradi prezadolženosti znašla na robu bankrota in skoraj pri "izhodnih vratih" iz evrskega območja, zato je od leta 2010 prejela že zelo velik sveženj finančne pomoči v skupni vrednosti 240 milijard evrov in 100 milijard evrov vreden delni odpis dolga.

Proračunski načrti za prihodnje leto predvidevajo 2,96 milijarde evrov presežka, vendar brez upoštevanja plačila obresti za vrtoglavo visok grški dolg.

Po šestih letih se državi obeta tudi konec recesije, saj vlada v Atenah pričakuje 0,6-odstotno gospodarsko rast. Od začetka gospodarske krize leta 2008 se je grško gospodarstvo skrčilo za skoraj četrtino.

Še vedno ostaja pereča težava brezposelnosti, ki naj bi se sicer znižala, a le za malenkost, z rekordnih 25,5 odstotka na 24,5 odstotka.

"Nadaljevanje katastrofe"
V nasprotju s premierjem je vodja opozicijske levičarske koalicije Siriza Aleksis Cipras prepričan, da potrjeni proračun pomeni "nadaljevanje katastrofe".

"Finančna pomoč je uničila Grčijo in se bo v zgodovino zapisala kot tragedija," je dejal med razpravo v parlamentu.

Proračun mora dobiti še zeleno luč trojke mednarodnih posojilodajalcev - Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada -, ki je v soboto sporočila, da je za ponedeljek napovedani prihod svojih predstavnikov preložila na januar. S tem je preložen tudi začetek pogajanj o sprostitvi nove milijarde evrov pomoči za Grčijo.

Želja grške vlade je bila sicer doseči dogovor o sprostitvi sredstev še pred 1. januarjem, ko Grčija prevzema predsedovanje Evropski uniji. Iz urada evropskega komisarja za gospodarske zadeve Ollija Rehna so sicer sporočili, da so Atene naredile dodaten napredek pri uresničevanju zahtevanih reform.