Šešelj vodi Srbsko radikalno stranko, med sojenjem v Haagu pa ga nadomeššča Tomislav Nikolić. Foto: EPA
Šešelj vodi Srbsko radikalno stranko, med sojenjem v Haagu pa ga nadomeššča Tomislav Nikolić. Foto: EPA
Plakat srbskih radikalcev
Srbska radikalna stranka je najmočnejša stranka v Srbiji, vendar v parlamentu nima večine. Foto: EPA

Šešelj zavrača sodelovanje z odvetniki, ki mu jih je določilo haaško sodišče in vztraja, da se bo branil sam. Od sodnika je zahteval odstranitev vohunov, kot je označil oba odvetnika, in ob tem tudi žugal s pestjo. Sodniku je dejal, da se mora odločiti za odstranitev odvetnikov ali pa njega. Vsakič, ko sta odvetnika spregovorila, ju je Šešelj prekinil in po nekaj opozorilih so ga nato odstranili.

Avgusta so Šešlju prepovedali, da bi se branil sam, potem ko je večkrat prekinil predhodna zaslišanja. Sodišče je prejšnji mesec to odločitev spremenilo in mu za svetovalca določilo odvetnika Davida Cooperja in Andreasa O'Sheo, ki bi prevzela njegovo obrambo, če bi Šešelj znova motil sodni proces.

Sojenje proti Šešlju bi se moralo začeti v četrtek, vendar se to zaradi zapletov ne bo zgodilo. Zaradi žaljenja odvetnikov so ga iz sodne dvorane odstranili tudi že sredi septembra.

Leta 2003 se je Šešelj prostovoljno predal Haagu, ki ga obtožuje za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Obtožen je preganjanja, umorov in mučenja nesrbskega prebivalstva. Njegovi privrženci menijo, da se sodni proces vleče že predolgo časa in haaško sodišče obtožujejo naperjenosti proti Srbom.

Tudi nekdanji jugoslovanski predsednik Slobodan Milošević, ki je v marca umrl haaškem priporu, je prav tako zavračal sodelovanje z nameščenimi odvetniki in se je branil sam. Po mnenju haaškega sodišča se je njegovo sojenje zavleklo prav zaradi tega, ker so mu dovolili, da se brani sam in s tem izkorišča pozornost.