Umrli južnokorejski predsednik Kim Dae Jung je do Severne Koreje vodil 'sončno politiko'. Foto: EPA
Umrli južnokorejski predsednik Kim Dae Jung je do Severne Koreje vodil 'sončno politiko'. Foto: EPA

Pjongjang in Seul bosta skušala zakopati bojno sekiro in obuditi sončno politiko, ki jo je vodil umrli Kim do severne sosede, kar je Korejskemu polotoku prineslo kratkotrajen mir. Politika zdajšnjega južnokorejskega predsednika Lija je odnose ponovno zaostrila. Severno Korejo je postavil pred dejstvo - ali se odrečejo jedrskemu orožju ali pa jim ukinejo pomoč. Severni Koreji je bilo odtegnjeno pol milijona tone hrane in 300.000 ton gnojil na leto tako rekoč čez noč.

Kot poroča BBC, je član severnokorejske delegacije v Južni Koreji, ki sicer skrbi za notranjekorejske odnose, Kim Jang Gon dejal: "Na srečanjih s številnimi Južnimi Korejci sem spoznal, da je treba odnose med Korejama izboljšati čim prej." Tako naj bi se že sešel z južnokorejskim ministrom za združitev Hjun In Taekom. S pogovori je bil seznanjen tudi južnokorejski predsednik Li, ki se bo s severnokorejsko delagacijo sešel v nedeljo.

Predsednica južnokorejske družbe Hyundai Hjun Čung Eun je severnokorejskemu voditelju Kim Džong Ilu podarila nekaj pižam in knjige o zdravju. Darilo je bilo verjetno zahvala za nedavno odprtje južne meje, prek katere družba Hyundai vodi turiste v Severno Korejo.

Severna Koreja je očitno pripravljena na nov sončni vzhod in novo politko. Kim Džong Il je nedavno nekdanjemu predsedniku ZDA Billu Clintonu predal ameriški novinarki, ki sta hoteli nezakonito prestopiti v državo na meji s Kitajsko. Zgovorno je tudi to, da se je prišla včeraj šestčlanska severnokorejska delegacija poklonit umrlemu 85-letnemu Kimu, ki je za prizadevanja na Korejskem polotoku leta 2000 prejel celo Nobelovo nagrado za mir, in da je zdaj svoje bivanje v Južni Koreji podaljšala za morebitne diplomatske pogovore. Prav tako je Severna Koreja ponovno odprla južno mejo, predvsem zato, da bi se ponovno sprostil turizem v Severno Korejo, kar je državi lani prineslo 30 milijonov dolarjev dobička.