Foto:
Foto:

Gre za upokojeno srbsko profesorico Smiljo Avramov, ki je v 90. letih sodelovala na mirovnih konferencah o vojni v nekdanji Jugoslaviji, leta 1991 pa naj bi se s hrvaškimi oblastmi dogovarjala o delitvi BiH-a.

Avramova, ki je bila nekaj časa tudi svetovalka Miloševićeve vlade, je govorila o svojem delu pred začetkom spopadov na Balkanu in srbskem dojemanju groženj. Miloševića je opisala kot zmernega voditelja, ki je razpad jugoslavije poskušal preprečiti na miren način. Dejala je tudi, da je bil odličen študent, še posebej pa naj bi se izkazal pri mednarodnem gospodarskem pravu.

Za razpad federacije je obtožila Slovenijo in Hrvaško, ki po njenem mnenju nista upoštevali zveznih zakonov.

Prvič Miloševića odvetnika
Miloševića sta prvič zastopala britanska odvetnika Steven Kay in Gillian Higgins, ki ju je sodišče določilo v četrtek. Odvetnika naj bi prevzela nadzor nad obrambo obtoženega, k čemur sodita tudi priprava in zaslišanje prič. Obtoženec bo priče lahko zaslišal le v primerih, ko se bo izkazalo, da je to primerno. Milošević je že napovedal, da z odvetnikoma ne bo sodeloval, v četrtek pa je zavrnil srečanje z enim od njiju.