Trump zdaj napoveduje možnost višjih davkov za najbogatejše, s čimer naj bi želel na svojo stran pridobiti del neodvisnih in demokratskih volivcev. Foto: Reuters
Trump zdaj napoveduje možnost višjih davkov za najbogatejše, s čimer naj bi želel na svojo stran pridobiti del neodvisnih in demokratskih volivcev. Foto: Reuters
false
Trump pravi, da se zaveda, da je sedanja minimalna plača, določena na zvezni ravni (7,25 dolarja), resda nizka, a bi določanje višine minimalne plače prepustil posameznim zveznim državam. Foto: Reuters

Za ameriško televizijo ABC je tako Trump dejal, da bi se po njegovem načrtu davki za bogate sicer znižali, a da se bodo po koncu pogajanj povišali. Trump je predvideval olajšave za najbogatejše ljudi, a kot je dejal za ABC, bi se o njegovem "optimalnem načrtu" pogajal z demokrati. Kot je dejal, bi bila v pogajanjih njegova glavna prioriteta sicer nižanje davkov za podjetja in srednji razred, ne pa pomagati najbogatejšim.

Trump spreminja poglede tudi glede minimalne plače. Medtem ko je prej govoril, da povišanju minimalne plače nasprotuje, je zdaj dejal, da si ljudje načeloma zaslužijo višjo, a glede točnega zneska se še ni odločil. O spremembi svojega stališča je Trump po poročanju BBC-ja dejal: "Lahko spremenim svoje stališče. Potrebna je prilagodljivost".

Trump je medtem izrazil nasprotovanje določitvi minimalne plače na zvezni ravni. Odločitev o njeni višini bi tako prepustil posameznim zveznim državam. V republikanski debati je poslovnež, ki trdi, da je njegovo premoženje vredno več kot 10 milijard dolarjev, sicer dejal: "Davki so previsoki, plače so previsoke, tako ne bomo mogli tekmovati s svetom."

Simpatije s slabo plačanimi, a ...
V nedeljo pa je izrazil naklonjenost do ljudi, ki se bojujejo za preživetje na zdajšnji zvezno določeni minimalni plači, ki znaša 7,25 dolarja (6,3 evra) na uro. "Ne vem, kako lahko živiš s 7,25 dolarja na uro," je dejal. Kljub temu vztraja, da bi odločitev o povišanju prepustil zveznim državam.

Trump je tako spremembo stališča glede minimalne plače. Kot poroča Guardian, pa je dodal, da bodo ljudje zaslužili celo več kot 15 dolarjev na uro, ko bo v ZDA nazaj pripeljal podjetja. Zvezni državi New York in Kalifornija sta sicer uvedli postopno povišanje minimalne plače na končnih 15 dolarjev na uro. V Kaliforniji bo minimalna plača to raven tako dosegla leta 2022.

Trump se pripravlja na dvoboj s Hillary Clinton
Medtem se Trump - ki je doslej osvojil 1.068 delegatov, zbrati pa jih mora 1.237, kar mu bo uspelo - že posveča dvoboju z verjetno demokratsko kandidatko za predsednico ZDA Hillary Clinton.

Ne glede na to, da Trump znotraj Republikanske stranke nima več tekmecev, stranka ni poenotena. Pomembni republikanci so namreč Trumpu javno odrekli svojo podporo. Po Trumpovem mnenju pa se stranka lahko poenoti, a v skladu z njegovo voljo, saj ima za seboj milijone volivcev. Trump meni, da strankarskih voditeljev, ki so vnaprej odpovedali udeležbo na julijski strankarski konvenciji v Clevelandu, ne potrebuje, prav tako se obnaša, kot da ne potrebuje republikanskih kongresnikov.

Trump je glede na javnomnenjske raziskave med Američani zelo nepriljubljen. O njem ima jih namreč vztrajno negativno mnenje okrog 65 odstotkov, a tudi verjetna kandidatka Demokratske stranke Hillary Clinton se ne more pohvaliti z visoko priljubljenostjo. O njej ima tako negativno mnenje okoli 55 odstotkov Američanov.

Sanders še vztraja
Strankarske volitve se uradno še niso končale. Uradna predsedniška kandidatura Donalda Trumpa je bržkone zgolj stvar formalnosti, Hillary Clinton pa ima še vedno tekmeca, in sicer neodvisnega senatorja iz Vermonta Bernieja Sandersa. Za osvojitev demokratske nominacije na konvenciji konec junija v Philadelphii morata zbrati 2.383 delegatov. Hillary Clinton jih ima že 2.224, Sanders pa 1.451.

Do konca strankarskih volitev jih bodo razdelili še 1.090 in nekdanja prva dama, senatorka in zunanja ministrica mora paziti, da v vseh preostalih tekmah ne izgubi s preveliko razliko. V torek bodo demokratski volivci volili v Zahodni Virginiji, republikanski pa tam in v Nebraski.