Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Dragi predsednik Joe Biden," je na družbenem omrežju zapisal poljski premier Donald Tusk, "sprejeli ste številne težke odločitve, zaradi katerih so Poljska, ZDA in svet varnejši, demokracija pa močnejša. Vem, da so vas pri končni odločitvi, ki je bila verjetno ena najtežjih v življenju, vodili isti vzgibi."

Britanski premier Keir Starmer je dejal, da spoštuje predsednika Bidna, in njegovo kariero oklical za izjemno, je poročal Guardian.

Sorodna novica Biden sporočil, da se umika iz predsedniške tekme, in podprl Kamalo Harris

"Spoštujem odločitev predsednika Bidna in se veselim sodelovanja z njim do konca njegovega predsedovanja," je dejal Starmer. "Vem, da se je – kot doslej v svoji izjemni karieri – odločil na podlagi tega, kar je po njegovem mnenju najbolje za Američane."

Nemški kancler Olaf Scholz je v izjavi na omrežju X, v kateri je Bidna označil za prijatelja, zapisal, da je dosegel veliko za svojo državo, Evropo in svet. "Po njegovi zaslugi je čezatlantsko sodelovanje tesno, Nato je močen, ZDA pa so za nas dober in zanesljiv partner," je še sporočil in dodal, "da si njegova odločitev o odstopu od kandidature zasluži spoštovanje."

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se je z Bidnom srečal prejšnji teden na vrhu zveze Nato, je dejal, da je Ukrajina "hvaležna predsedniku Bidnu za njegovo neomajno podporo ukrajinskemu boju za svobodo, ki z močno dvostrankarsko podporo v ZDA ostaja odločilna."

Predsednik izraelske vlade Benjamin Netanjahu, je dejal, da bo Izrael najmočnejši zaveznik Združenih držav na Bližnjem vzhodu ne glede na to, kdo bo novembra izvoljen za predsednika.

Netanjahu, ki odhaja na obisk v Washington, kjer se namerava z Bidnom pogovoriti o izpustitvi talcev, ki jih v Gazi zadržuje islamistično gibanje Hamas, se je pred zahvalil Bidnu, za vse, kar je storil za Izrael.

Nekdanji izraelski premier Naftali Bennett je Bidna označil za "pravega prijatelja" Izraela. Bidnu se je za "neomajno podporo Izraelu v preteklih letih" zahvalil tudi obrambni minister Joav Galant. "Vaša neomajna podpora, zlasti med vojno, je bila neprecenljiva. Hvaležni smo vam za vaše vodenje in prijateljstvo," je sporočil.

Japonski premier Fumio Kišida je ocenil, da je Biden sprejel "najboljšo možno politično odločitev" v tem trenutku, ob tem pa poudaril pomen japonsko-ameriškega zavezništva za diplomacijo in varnost Japonske.

Avstralski premier Anthony Albanese je prav tako poudaril moč ameriško-avstralskega zavezništva in se Bidnu zahvalil za njegovo vodenje. Kanadski premier Justin Trudeau pa se mu je zahvalil za vse, kar je storil v svojem mandatu, in dodal, da je pravi domoljub, partner in prijatelj Kanadčanov.

Norveški premier Jonas Gahr je dejal, da si Bidnova odločitev zasluži spoštovanje. "Joe Biden je bil več desetletij eden najvidnejših ameriških politikov in predsednik, ki je izvedel več pomembnih reform," je dejal Gahr in še posebej pohvalil njegovo vodenje zavezništva Nato.

Filipinski predsednik Ferdinand Marcos mlajši je dejal, da je Bidnov odstop poteza "pristnega državništva" in se zahvalil za ameriško pomoč Filipinom.

Kijev: Biti moramo potrpežljivi

V Rusiji so kritizirali delo ameriškega predsednika in ga okrivili za naraščajoče napetosti na svetu.

"Biden je povzročil težave po vsem svetu in v svoji državi. Ker vidi, da ne bo izvoljen, se umika pred volitvami," je v nedeljo novinarjem dejal vodja ruske dume Vjačeslav Volodin, zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Biden bi moral odgovarjati za vojno v Ukrajini, za uničevanje gospodarstev evropskih držav ter za sankcije proti Rusiji in drugim državam," je dejal Volodin.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da je prednostna naloga Rusije vojna v Ukrajini. "Do volitev so še štirje meseci, to pa je dolgo obdobje, v katerem se lahko marsikaj spremeni. Biti moramo potrpežljivi in pozorno spremljati dogajanje. Naša prednostna naloga je posebna vojaška operacija," je dejal Peskov.

Češki predsednik vlade Petr Fiala je ohranil bolj nevtralen ton. "To je nedvomno odločitev državnika, ki že desetletja služi svoji državi," je zapisal češki predsednik vlade. "To je odgovoren in osebno težak korak, ki pa je toliko bolj dragocen. Držim pesti za ZDA, da bodo iz demokratične tekme dveh močnih in enakovrednih kandidatov dobile dobrega predsednika."

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je na predvolilnem dogodku dejal, da je Biden sprejel "najbolj razumno in pravilno odločitev" in dal prednost je svoji družini in zdravju. "Zaveda se je, da pri tej starosti in s šibkim zdravjem ne more prevzeti vodenja države," je še dejal Maduro.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Harris: Kandidiram za predsednico ZDA

Sorodna novica Kamala Harris potrdila, da se bo potegovala za demokratsko predsedniško nominacijo

Podpredsednica Kamala Harris bo verjetno prevzela vlogo kandidatke demokratske stranke na prihajajočih volitvah, kar pa še ni dokončno, saj bodo novega kandidata potrdili na prihajajoči konvenciji naslednji mesec.

Bidnova nedeljska odločitev o odstopu od kandidature je presenetila tudi nekatere njegove tesnejše sodelavce. Čeprav se je v odstopni izjavi sprva le zahvalil podpredsednici, je čez približno pol ure na omrežju X zagotovil svojo trdno podporo njeni kandidaturi za predsednico.

"Želim ponuditi svojo polno podporo Kamali, ki bo letos kandidatka naše stranke," je zapisal Biden. "Demokrati, čas je, da stopimo skupaj in premagamo Trumpa."

Več ljudi, za katere se je govorilo, da bi lahko izzvali Kamalo Harris pri kandidaturi, jo je že podprlo in bi z njo vstopili v tekmo kot podpredsedniki.

Med njimi omenjajo guvernerko Michigana Gretchen Whitmer in guvernerja Kalifornije Gavina Newsoma ter zdajšnjega prometnega sekretarja Peta Buttigiega, ki se je leta 2020 že potegoval za nominacijo za demokratskega kandidata na predsedniških volitvah. Pensilvanijski guverner Josh Shapiro je sporočil, da bo storil vse za izvolitev Kamale kot 47. predsednice ZDA, kot mogoča izbira za podpredsednika pa se omenja tudi guverner Illinoisa, poslovnež in milijarder J. B. Pritzker, je poročal BBC.

Kamala Harris si je hitro zagotovila podporo več vplivnih političnih organizacij in volilnih skladov. V nedeljo zvečer je v elektronskem sporočilu donatorjem zapisala, da kandidira za predsednico ZDA: "V čast mi je bilo vse življenje služiti skupaj z našim vrhovnim poveljnikom, mojim prijateljem, predsednikom Joejem Bidnom – enim najboljših javnih uslužbencev, kar jih poznamo," je zapisala. "Počaščena sem, da me je podprl."

Donatorji so z donacijami pohiteli in po analizi New York Timesa so do nedelje zvečer zbrali 30 milijonov dolarjev. Eden od strategov je dejal, da je to morda "največji dosežek v zbiranju sredstev v zgodovini demokratske stranke".

Naslovnica ponedeljkove izdaje časopisa New York Post. Foto: Reuters
Naslovnica ponedeljkove izdaje časopisa New York Post. Foto: Reuters

"Novi demokratski kandidat bo spremenil dinamiko"

Umik Bidna iz predsedniške tekme je močno odjeknil v času, ko potekata vojni v Ukrajini in Gazi, ko narašča rivalstvo s Kitajsko, v Evropi, ki se boji, da bi ji Donald Trump obrnil hrbet, pa se krepi skrajna desnica.

Izraelski dnevnik Haaretz je objavil članek, v katerem je pod drobnogled vzel dosedanjo podporo Kamale Harris Izraelu. Poudarili so, da je Kamala Harris v preteklih mesecih večkrat pozvala k prekinitvi ognja, obsodila izraelski napad na Rafo in izrazila zgroženost nad številom civilnih žrtev v Gazi.

"Z Bidnovim odhodom je Izrael izgubil morda zadnjega sionističnega predsednika," je dejal Alon Pinkas, nekdanji izraelski generalni konzul v New Yorku. "Novi demokratski kandidat bo spremenil dinamiko." Izraelski obrambni minister Joav Galant se je Bidnu zahvalil za "dolgoletno neomajno podporo Izraelu". "Vaša vztrajna podpora, zlasti med vojno, je bila neprecenljiva," je Gallant zapisal na omrežju X.

Republikanski kandidat za predsednika Donald Trump je že dejal, da bi vojno v Ukrajini lahko končal v enem dnevu, republikanci pa so v ameriškem kongresu večkrat onemogočili vojaško pomoč Ukrajini, kar sproža strahove, da bi Rusija s spremembo na ameriškem političnem parketu dokončno obdržala okupirana ukrajinska ozemlja. Trumpov podpredsedniški kandidat J. D. Vance je namreč med najglasnejšimi nasprotniki oboroževanja Ukrajine.

Trump je v svojem prvem mandatu kot predsednik zaostril napetosti s Pekingom, ki pa so se nadaljevale tudi v Bidnovem mandatu. Biden je zvišal carine na kitajske električne avtomobile, medtem ko Trump obljublja uvedbo 60-odstotnih carin na vse kitajske izdelke.

Kitajska se je na ameriško predsedniško tekmo uradno odzvala previdno. Uradna tiskovna agencija Šinhua Bidnove odločitve ni obravnavala kot zelo pomembne, je poročal AP. Urednik strankarskega časopisa Global Times Hu Šidžin je na omrežju X zapisal, da se položaj z novim demokratskim kandidatom ne bo pretirano spremenil. "Volivci so razdeljeni v dve skupini, na Trumpove volivce in Trumpove sovražnike," je zapisal.