Po dveurnih pogovorih sta se strinjala, da morata državi okrepiti vezi. Foto: EPA
Po dveurnih pogovorih sta se strinjala, da morata državi okrepiti vezi. Foto: EPA
Clintonova v Pekingu

Pri tem pa je poudarila, da so drugi problemi, kot so svetovna gospodarska kriza, podnebne spremembe in varnostna vprašanja, v tem trenutku bolj pereči. Sestala se je tudi s predsednikom Hujem Džintaom, s katerim je med drugim govorila tudi o okvirih za nadaljnje pogovore na visoki ravni.

Clintonova, ki je pred tem obiskala Japonsko, Južno Korejo in Indonezijo, se je srečala tudi s kitajskim zunanjim ministrom Jang Džječijem. "Verjamem, da so odnosi med državama na trdnih temeljih, a čaka nas še veliko dela. Kot nujno vidimo sodelovanje ZDA in Kitajske pri širokem spektru zadev, od gospodarstva, razvoja in podnebnih sprememb do mnogih drugih področij. Skupaj lahko svet potegnemo iz gospodarske krize," je dejala Clintonova, ki si je ogledala tudi elektrarno, ki jo poganjajo generatorji ameriškega podjetja General Eletric.

Jang je poudaril, da obe državi stojita pred velikimi in resnimi izzivi, zato morata okrepiti dialog in tesno sodelovati, da bi odnos dvignili na višjo raven.

Različni pogledi na človekove pravice
Ko so Clintonovo po srečanju vprašali, ali je poleg omenjenih zadev in vprašanja Severne Koreje izrazila tudi zaskrbljenost zaradi kršenja človekih pravic na Kitajskem, je odgovorila, da sta se s kolegom odprto in iskreno pogovorila tudi o tem. Jang je dejal, da imata drugačen poglet na to vprašanje, še enkrat pa je poudaril, da njegova država spoštuje človekove pravice. Clintonova je torej previdnejše pristopila k tej temi kot med govorom v Pekingu leta 1995, ko je državo odkrito obtožila nespoštovanja osnovnih pravic.

Še pred prihodom v Peking je Clintonova dejala, da vprašanja, kot so človekove pravice, Tajvan in Tibet, ne bi smela ovirati soglasij pri širših temah.

Kitajski zunanji minister je sogovornici obljubil, da bo njegova vlada kljub svetovni finančni krizi večino svojih deviznih rezerv ohranila v ameriških državnih obveznicah. "Naše načelo pri uporabi rezerv je zagotavljanje varnosti in likvidnosti," je poudaril.

Predsednika obeh velesil, Hu Džintao in Barack Obama, naj bi se prvič srečala aprila v Londonu, ki bo gostil zasedanje skupine držav G-20.

A. P.

Clintonova v Pekingu