Washington in London naj bi vedela, kaj se je dogajalo za vrati taborišč, kot je bil Auschwitz-Birkenau. Foto: EPA
Washington in London naj bi vedela, kaj se je dogajalo za vrati taborišč, kot je bil Auschwitz-Birkenau. Foto: EPA
Papež Pij XII.
Papež Pij XII. javno ni obsodil nacističnega ravnanja z Judi. Foto: EPA

Časopis L'Osservatore Romano trdi, da sta britanska in ameriška vlada ignorirali ali celo prikrivali poročila o načrtih nacistične Nemčije o 'končni rešitvi'. Uradni vatikanski časopis trdi, da bi britanska in ameriška vojska lahko bombardirali nacistična koncentracijska taborišča in železniške proge po katerih so v taborišča smrti vozili ljudi, a tega nista storili.

Sir Martin Gilbert, britanski zgodovinar in biograf Winstona Churchilla, v knjigi Auschwitz in zavezniki trdi, da so evropski Judi britansko letalstvo prosili, naj bombardira Auschwitz, a britanska vlada ni želela tvegati življenj svojih vojakov, čeprav so ti na poti do Varšave, nad katero so spuščali pomoč, leteli nad zloglasnim koncentracijskim taboriščem.

"Satanska ravnodušnost Britanije do usode Judov"
L'Osservatore Romano citira dnevnik Henryja Morgenthaua mlajšega, ameriškega finančnega ministra med 2. svetovno vojno, ki je domnevno ravnodušnost Velike Britanije do usode Judov opisal kot "satansko kombinacijo britanske hladnosti in diplomatskih pregovorov". Morgenthau je trdil, da je ameriška vlada že avgusta 1942 vedela za nacistične načrte.

Ko se je Washington le odločil, da pomaga evropskim Judom, je London okleval zaradi "težav z razporejanjem večjega števila Judov, če bi jih rešili z okupiranih ozemelj", kot je zapisano v telegramu britanskega zunanjega ministrstva.

Vatikan: Pij XII. rešil na tisoče Judov
Tedanji vrhovni poglavar Rimskokatoliške cerkve, papež Pij XII., je za razliko od ZDA in Velike Britanije naredil, kar je bilo v njegovi moči, da bi rešil čim več Judov, še trdi časopis v čalnku z naslovom Tišina in opuščanje v času holokavsta. Vatikan skuša rešiti ugled Pija XII., poznanega tudi kot 'Hitlerjev papež', ker javno ni obsodil nacizma in antisemitizma. Papež, tako trdi Vatikan, je Jude skrival v samostanih in drugih katoliških ustanovah. Iz Rima so sicer deportirali okoli 2.000 Judov, okoli 10.000 pa naj bi jih preživelo, zahvaljujoč papežu.

Povzeto po Daily Telegraph.