Obama je v Turčiji zatrdil, da ZDA ne vodijo in nikoli ne bodo vodile vojne z islamom. Foto: Reuters
Obama je v Turčiji zatrdil, da ZDA ne vodijo in nikoli ne bodo vodile vojne z islamom. Foto: Reuters
Ameriški predsednik med govorom v turškem parlamentu. Foto: Reuters
Protest v Ankari
Obama krepi vezi z muslimanskim svetom

Barack Obama se je z gostiteljem, turškim predsednikom Abdullahom Gülom, pogovarjal o različnih temah, med njimi o razmerah v Iraku, Afganistanu, o prizadevanjih za neširjenje jedrskega orožja, Bližnjem vzhodu in o krepitvi dvostranskih političnih ter gospodarskih odnosov. Odnosi med ZDA in Turčijo, eno največjih in tradicionalnih zaveznic ZDA v muslimanskem svetu, so se nekoliko skrhali leta 2003, ker Ankara ameriškim silam ni dovolila uporabe svojega ozemlja ob napadu na Irak.

"Muslimani so prijatelji ZDA in Evrope"
Turčijo je pozval, naj pomaga premostiti vrzel med vzhodnim in muslimanskim svetom. Svoj obisk v Turčiji je označil za dokaz o pomembnosti Turčije ne samo za ZDA, temveč za svet. V nedeljo je s svojo pripombo, da bi morala Turčija postati članica EU-ja, ker bi to poslalo pomembno sporočilo muslimanskemu svetu, ujezil nekatere evropske voditelje, ki temu nasprotujejo.

"ZDA in Evropa morata muslimane obravnavati kot naše prijatelje, sosede in partnerje v boju s krivicami, netoleranco in nasiljem, stkati odnos, osnovan na medsebojnem spoštovanju in skupnih interesih", je dejal na vrhu EU-ZDA v Pragi, preden se je odpravil na zadnji del svoje evropske turneje v Turčijo. V govoru v turškem parlamentu je Ankaro pozval, naj pospeši liberalne reforme, ki naj bi jo popeljale v EU.

"Veselim se krepitve odnosov med ZDA in Turčijo ter podpori Atatürkove vizije Turčije kot moderne in cvetoče demokracije," je zapisal v knjigo gostov v mavzoleju Mustafe Kemala Atatürka, kjer je položil venec.

Mnenja o genocidu ni spremenil
Obama se je zavzel za krepitev dialoga med Turčijo in Armenijo. Poudaril je, da ni spremenil mnenja o genocidu nad Armenci - na svoji spletni strani je lani zapisal, da je genocid, v katerem naj bi med leti 1915 in 1917 umrlo 1,5 milijona Armencev, dokumentirano dejstvo, da pa je treba spodbujati dobre odnose med Turčijo in Armenijo, ki nimata diplomatskih stikov.

"Ne obupajmo nad mirom"
Dotaknil se je tudi Izraela in Palestincev ter ponovil, da podpira rešitev spora z ustanovitvijo Palestine, ob tem pa dodal, da ne smemo obupati nad bližnjevzhodnim mirovnim procesom.

Predsednik ZDA je nagovoril turški parlament nato pa se srečal s turškim premierjem Recepom Tayyipom Erdoganom.

Za varnost med obiskom Obame v Ankari in Carigradu, kamor je odšel iz turške prestolnice, skrbi okoli 4.000 policistov, na strehah hiš so ostrostrelci, nad Ankaro pa patruljirajo vojaška letala.

V Carigradu se bo Obama udeležil foruma Zavezništvo civilizacij, ki naj bi okrepilo vezi med muslimanskim in krščanskim svetom. Prve plenarne razprave foruma se je udeležil tudi slovenski predsednik Danilo Türk, ob robu foruma pa se je sestal z generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Munom.

Ob obisku Obame v Turčiji se vrstijo številni protesti.

T. V.

Obama krepi vezi z muslimanskim svetom