Ameriški predsednik Barack Obama je po spodletelem napadu opozoril na nekatere 'sistemske napake' v varnosti. Foto: EPA
Ameriški predsednik Barack Obama je po spodletelem napadu opozoril na nekatere 'sistemske napake' v varnosti. Foto: EPA

Te ukrepe je napovedala ameriška ministrica za domovinsko varnost Janet Napolitano in so še vedno posledica spodletelega terorističnega napada na letalu, ki je bilo na božični dan na poti iz Amsterdama v Detroit. Napolitanova je namreč opozorila, da se ZDA spoprijemajo z "neprestano grožnjo, ki jo izvaja odločen sovražnik", zato se bodo morali potniki pripraviti na nekaj več zamud, še posebej tisti, ki bodo iz tujine prileteli v ZDA.

Na notranjih poletih varnost sicer ni okrepljena, drugače pa je s potniki, ki prihajajo v ZDA, še posebej tistimi iz 14 držav, za katere veljajo posebne obvezne dodatne varnostne kontrole.

Po zadnji anketi univerze Quinnipiac se sicer kar 84 odstotkov Američanov strinja z uvedbo posebnih telesnih rentgenov, kar 63 odstotkov pa jih meni, da varnostni ukrepi v preveliki meri upoštevajo pravice posameznika.

Nigerijec: Nisem kriv
23-letni Nigerijec Umar Faruk Abdulmutalab, ki je skušal na čezoceanskem poletu detonirati bombo, a so mu namero preprečili razumni sopotniki, se je na sodišči v Detroitu izrekel za nedolžnega. Odgovornost za spodleteli napad je sicer prevzela arabska celica Al Kaide, ki ima središče v Jemnu.