Z novimi napravami bodo lahko pristojni na letališčih potnike videli kot gole. Foto: EPA
Z novimi napravami bodo lahko pristojni na letališčih potnike videli kot gole. Foto: EPA
Letališča z novimi varnostnimi ukrepi

Odločitev so ZDA sprejele po nedavnem neuspelem poskusu terorističnega napada na letalu, ki je letelo iz Amsterdama v Detroit, ko je skušal 23-letni Nigerijec Umar Farouk Abdulmutallab na božični dan razstreliti letalo ameriške družbe Northwest. Po spodletelem napadu so se vrstili pritiski na predsednika Baracka Obamo, naj sprejme strožje varnostne ukrepe.

Tako bodo potniki iz Afganistana, Alžirije, Nigerije, Pakistana, Sirije, Iraka, Irana, Libanona, Libije, Savdske Arabije, Somalije, Sudana, Jemna in Kube med tistimi, ki jih bodo na letališčih temeljito pregledali in skenirali tudi njihovo ročno prtljago. Poleg tega bodo na letališčih brez kakršnih koli pravil preventivno pregledovali tudi potnike iz drugih držav.

Preplah v Newarku, terminal zaprt šest ur
Nekaj ur po tem ko so objavili odločitev o strožjih ukrepih, se je zgodil incident na letališču Newark v New Jerseyju. Moški je vstopil v zavarovano območje, ne da bi ga pregledali, in sprožil preplah, zaradi katerega so za kar šest ur ustavilli ves promet na enem izmed letaliških terminalov, evakuirali potnike ter odpovedali nekaj poletov.

Novi varnostni rentgeni v Veliki Britaniji
Že v nedeljo je britanski premier Gordon Brown napovedal, da bodo na britanskih letališčih v naslednjih tednih namestili varnostne rentgene, ki s pomočjo rentgenskih žarkov ali mikrovalov omogočajo slikanje oseb, kot če bi bile gole. To naj bi pri potnikih pomaglo odkriti eksplozivno telo, če bi bilo to skrito v oblačilih, kot je bilo to v primeru 23-letnega Nigerijca, a nekateri kljub temu opozarjajo, da tudi tovrstni rentgeni ne bi odkrili razstreliva, ki ga je v spodnjih hlačah na letalo pretihotapil Nigerijec, ki so ga urili v Jemnu.

Letališča z novimi varnostnimi ukrepi