Po zdajšnji zakonodaji lahko orožje kupi praktično vsak neobsojeni Američan. Foto: Reuters
Po zdajšnji zakonodaji lahko orožje kupi praktično vsak neobsojeni Američan. Foto: Reuters
Večina Američanov podpira strožjo orožarsko zakonodajo. Foto: Reuters
Orožje, s katerim je neuravnovešeni 20-letni Adam Lanza leta 2012 izvedel pokol na osnovni šoli Sandy Hook v Connecticutu. Foto: Reuters
Za senatorja Chrisa Murphyja je tema nadzora nad orožjem še posebej osebna, saj prihaja iz Connecticuta, kjer je Adam lanza leta 2012 postrelil 20 osnovnošolcev in šest odraslih. Foto: Reuters
V pokolu v gejevskem klubu v Orlandu je bilo ubitih 49 ljudi. Foto: Reuters

Ameriški senat je namreč v ponedeljek, pod vtisom strelskega pokola v Orlandu, glasoval o štirih predlogih zakonov glede orožja, a so, po pričakovanjih, vsi propadli. Do glasovanja prihaja teden dni po tem, ko je Chris Murphy, demokratski senator iz Connecticuta skoraj 15 ur obstruiral razpravo v senatu in zahteval ukrepanje glede orožja. Obstrukcija je bila končana, ko so republikanci le privolili, da bodo glasovali o zakonskih predlogih, ki bi terjali obsežnejše preverjanje kupcev orožja, posameznikom na seznamu terorističnih osumljencev pa onemogočili (zakonit) nakup orožja.

Čeprav v republikanskem senatu razpravo močno zavirajo medstrankarske razlike, zakonske pobude vseeno kažejo premik v ameriškem pogledu na orožje. Navsezadnje večina Američanov podpira strožjo orožarsko zakonodajo, kar 90 odstotkov volivcev pa podpira strožje preverjanje kupcev in prepoved prodaje orožja osumljenim teroristom. Večina je tudi za prepoved polavtomatskega orožja, ki je vpleteno v skoraj vsak večji pokol v ZDA.

A republikanci so popolnoma v primežu orožarskega lobija, demokrati pa trenutno zaradi visoke javne podpore njihovim stališčem niso pripravljeni na kompromise.

"Ne" tudi preverjanju kupcev
Republikansko vodstvo senata je najprej pravila igre zastavilo tako, da je bilo potrebno za uspeh predloga v 100-članskem senatu zbrati najmanj 60 glasov, kar pomeni, da so bili vsi že vnaprej obsojeni na neuspeh. Najprej so glasovali o predlogu republikancev, da zvezne države v zvezno bazo podatkov pošljejo več informacij o duševnem zdravju posameznikov in da obvestijo policijo, če skuša orožje kupiti nekdo, ki je na seznamu možnih teroristov. Ta predlog je dobil 53 glasov.

Senator Murphy je predlagal, da se morebitna kriminalna preteklost kupcev orožja preverja tudi na orožarskih sejmih in na spletu. Trgovine z orožjem to morajo delati, kriminalci pa lahko orožje brez težav kupijo na sejmih ali spletu. Ta predlog je dobil le 44 glasov.

Republikanci so potem predlagali, da se osebam s seznama osumljenih teroristov nakup orožja odloži za 72 ur, v tem času pa naj sodišče odloči, ali je terorist ali ni. Ta predlog je dobil 53 glasov.

Demokrati so prišli na dan s predlogom, da se prepove prodaja orožja vsem, ki so na seznamu možnih teroristov, in ta predlog je dobil 47 glasov podpore. Demokrati so z istim predlogom skušali že decembra po terorističnem napadu v San Bernardinu in ni šlo.

Nov predlog bo danes dala na mizo republikanka iz Maina Susan Collins. Po njenem predlogu bi prepovedali nakup orožja le tistim, ki so na seznamu ljudi, ki jim je prepovedano leteti zaradi suma terorizma.

Igra za kamere
Ameriška vlada ima večji seznam ljudi, ki jih opazujejo zaradi morebitnih zvez s terorizmom. Na tem seznamu je milijon ljudi, od tega le 5.000 Američanov ali ljudi s stalnim prebivališčem v ZDA. Drugi seznam zajema 81.000 ljudi, ki ne smejo na letalo. Oba seznama sta zajetna in zajemata več tisoč ljudi, ki s terorizmom nimajo nobene zveze, ampak imajo le podobno ime kot teroristi. Republikancev doslej njihova usoda ni niti najmanj skrbela. Drugače pa je zdaj, ko bi jim demokrati hoteli prepovedati dostop do orožja.

Vodja senatne večine Mitch McConnell je med drugim dejal, da je teroriste najbolje poraziti na tujem in pustiti orožje pri miru. Demokrate je obtožil, da politizirajo zadnji pokol pred tednom dni v Orlandu, ko je Američan afganistanskega rodu zakonito kupil polavtomatsko orožje in z njim v gejevskem klubu Pulse ubil 49 ljudi.

To, kar se je v ponedeljek dogajalo v senatu, je bila sicer bolj ali manj le igra za kamere, saj republikanci nočejo nobenega ukrepa proti orožju, demokrati pa upajo, da bodo s sedanjimi porazi na novembrskih volitvah potem prišli do zmage, ker je večina Američanov na njihovi strani. Kar koli bi se v senatu zgodilo, bi bilo tako ali tako povsem brez pomena, saj je republikanski predsednik predstavniškega doma Paul Ryan iz Wisconsina dejal, da tega vprašanja ne bo uvrstil na dnevni red.

Reich: Še vedno ne vidite razlike med strankama?
Dogajanje je na svojem profilu na Facebooku komentiral tudi prekaljeni politični komentator Robert Reich, ki je bil sekretar za delo v predsedniški administraciji Billa Clintona, v tej kampanji pa je podpiral Bernieja Sandersa. "Za tiste, ki ne vidite nobene prave razlike med obema strankama, upoštevajte, kaj se je zgodilo danes v senatu - kjer so senatorji še enkrat zavrnili predloge o nadzoru nad orožjem. Skoraj vsi republikanci so glasovali proti; skoraj vsi demokrati za," je zapisal.

"Predlog senatorja Chrisa Murphyja bi zaprl t. i. vrzel orožarskih sejmov, ki zahteva univerzalna preverjanja kupcev orožij, vključno s spletnimi kupci. Predlog senatorke Dianne Feinstein bi ministrstvu za pravosodje omogočil, da prepreči nakup strelnega orožja vsakomur, ki je bil v zadnjih petih letih pod terorističnim nadzorom zveznih oblasti - ukrep, ki ga podpira tudi Bela hiša."

"Po poročanju New York Timesa je bilo septembra 2014 na seznamu osumljenih teroristov 800.000 ljudi. Feinsteinova pravi, da je trenutna številka bližja enemu milijonu, od katerega jih je manj kot odstotek Američanov. Iskreno povedano, izid drugega glasovanja me preseneča. Republikanci se očitno bolj bojijo Nacionalne orožarske zveze kot oboroženih teroristov."