Max Shatto je umrl le tri mesece po tem, ko je prišel v ZDA. Foto: EPA
Max Shatto je umrl le tri mesece po tem, ko je prišel v ZDA. Foto: EPA

Smrt triletnega Maxa Shattoja, ki je povzročila zaostritev razmer med Rusijo in ZDA, bi se morala počasi odpletati, a se le še bolj zapleta.
Kot piše BBC, so kar štirje mrliški ogledniki v Teksasu potrdili, da je šlo pri smrti fantka za nesrečo, s čimer pa se ne strinjajo ruski uradniki, ki trdijo, da sta ga mučila in na koncu tudi ubila njegova posvojitelja, saj je bilo na njegovem telesu veliko modric.

Poškodbe naj bi si povzročil sam
A jasno je nekaj, Max je 21. januarja letos umrl zaradi raztrgane črevesne arterije, ki je bila povzročena s topim predmetom, poškodbe pa naj bi si, po najnovejših podatkih, povzročil kar sam.
Vsaj tako trdi odvetnik posvojiteljev Bobby Bland, ki je zatrdil, da v Maxovem telesu niso zaznali sledi zdravil, da pa naj bi imel deček duševno motnjo, zaradi katere si je prizadejal bolečino.
Rusija zahteva pregled poročila
Rusko zunanje ministrstvo je nad vsebino poročila zaskrbljeno in od ameriške oblasti zahteva posredovanje dokumentacije, vključno s fantkovim mrliškim listom.
Še posebej jih skrbijo rezultati toksikoloških testov, ki niso našli prisotnosti zdravil ali drog v Maxovem telesu. Odvetnik posvojiteljev naj bi namreč sam povedal, da je par dečku dalj časa dajal močno psihoaktivno zdravilo.
"Le pregled teh dokumentov bo omogočil, da pridemo do smiselnih zaključkov glede okoliščin smrti in se odločimo o naslednjih korakih," je zapisal predstavnik ruskega ministrstva.
Novi protesti
Rusija je pred dvema mesecema prepovedala posvojitve ruskih otrok v ZDA, kar je bil pravzaprav odgovor na predtem sprejeti ameriški zakon, ki uvaja sankcije proti ruskim uradnikom zaradi domnevnih kršitev človekovih pravic.
V Moskvi je že napovedan shod, kjer bodo protestniki zahtevali, da Rusija prepove vse posvojitve v tujino in da iz ZDA vrnejo Maxovega bratca, ki je bil prav tako posvojen.