Ameriška in južnoafriška zunanji ministrici sta govorili predvsem o Zimbabveju in vlogi JAR-a pri
Ameriška in južnoafriška zunanji ministrici sta govorili predvsem o Zimbabveju in vlogi JAR-a pri "mehčanju" tamkajšnjega predsednika Roberta Mugabeja. Foto: Reuters
Hillary Clinton, Nelson Mandela
Clintonova se je srečala tudi z nekdanjim južnoafriškim predsednikom in borcem proti apartheidu Nelsonom Mandelo. Foto: Reuters

Ameriška državna sekretarka se je v okviru afriške turneje srečala z južnoafriško zunanjo ministrico Maite Nkoana-Mashabane, s katero sta govorili predvsem o razmerah v sosednjem Zimbabveju. "Trdno verjamemo, da bodo pod vodstvom Južnoafriške republike številna vprašanja, s katerimi se spopada svet in še posebej Afrika, bliže rešitvi," je po srečanju dejala Clintonova. Ponovila je, da ima v administraciji predsednika ZDA Baracka Obame Afrika eno pomembnejših zunanjepolitičnih vlog, JAR pa "osrednjo vlogo" na celini.

Kaotične razmere v Zimbabveju predstavljajo krizo tudi za JAR, je poudarila Clintonova, ki pričakuje, da bo JAR pomagal ZDA pri njenih prizadevanjih, da bi "uresničili vizijo svobodnega, demokratičnega in cvetočega Zimbabveja".

"Južnoafriška republika ima tri milijone beguncev iz Zimbabveja. Vsak izmed teh beguncev predstavlja poraz zimbabvejske vlade v skrbi za svoje lastne ljudi ter breme, ki ga mora prenašati JAR," je dejala.

Zimbabve: Politična in gospodarska kriza
Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe in njegov dolgoletni tekmec, voditelj Gibanja za demokratične spremembe (MDC) Morgan Tsvangirai, ki je zdaj premier, sta februarja oblikovala vlado narodne enotnosti, a MDC trdi, da Mugabe noče izpolnjevati dogovora. Zimbabve se ob politični spopada še z veliko gospodarsko krizo in rekordno inflacijo, državo pa je prizadel tudi izbruh kolere.

Brez reform ni pomoči
Clintonova bo južnoafriškega predsednika Jacoba Zumo na srečanju v soboto poskušala prepričati, naj zavzame ostrejše stališče in vpliva na odnos Mugabeja do delitve oblasti. ZDA načrtujejo uvedbo sankcij proti Zimbabveju, ki po trditvah Clintonove ne bodo bremenile že tako obubožanih Zimbabvejcev, temveč naj bi vlado prisilile k reformam. Dokler ne bo reform, ne bo pomoči, je sporočilo ZDA Zimbabveju.

Politični odnosi slabši od gospodarskih
Odnosi med ZDA in JAR-om so bili v obdobju administracije nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona, soproga zdajšnje ameriške državne sekretarke, in nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele zelo dobri, med administracijo Georgea Busha pa so se ohladili. V JAR-u upajo, da se bodo z obiskom nekdanje ameriške prve dame odnosi znova popravili in dosegli raven dobrih gospodarskih odnosov.