Nekdanjega sindikalnega voditelja in novega premierja čaka veliko dela. Foto: EPA
Nekdanjega sindikalnega voditelja in novega premierja čaka veliko dela. Foto: EPA

Čeprav je bil dogovor o delitvi oblasti dosežen že septembra lani, so razprtije in nezaupanje med gorečima političnima nasprotnikoma vse do zdaj zavirali imenovanje Tsvangiraija za novega premierja.

Prisega je potekala na vrtu Mugabejeve predsedniške palače, med udeleženci slovesnosti pa je bil tudi nekdanji predsednik Južnoafriške republike Tabo Mbeki, ki je imel vlogo posrednika v pogovorih za končanje politične krize v Zimbabveju.

56-letni Tsvangirai je na spornih predsedniških volitvah marca lani osvojil največ glasov, a vseeno premalo za zmago. Zaradi zastraševanja njegovih privržencev se je odpovedal sodelovanju v drugem krogu in tako končno zmago prepustil Mugabeju, ki je na oblasti že od leta 1980.

Težko življenje v Zimbabveju
Mnogi se upravičeno sprašujejo, kako bo lahko lahko Tsvangirai deloval ob boku Mugabeja in nekoč uspešno državo popeljal iz hude gospodarske krize, v kateri se je znašla v zadnjih letih. Za nameček je v zadnjih mesecih izbruhnila še epidemija kolere, ki je zahtevala že skoraj 3.500 življenj.

Polovica od 12 milijonov prebivalcev obubožane države je odvisna od pomoči v obliki hrane, brezposelnost je kar 90-odstotna, cene pa se podvojijo vsak dan, tako da se Zimbabve ponaša z rekordno inflacijo.

G. V.