Kosovo je od leta 1999 pod upravo mednarodne skupnosti, za red in mir pa skrbi 16.500 Natovih vojakov. Foto: EPA
Kosovo je od leta 1999 pod upravo mednarodne skupnosti, za red in mir pa skrbi 16.500 Natovih vojakov. Foto: EPA
Srbski vojak
Srbski prostovoljci nimajo težav z oborožitvijo, saj je v Srbiji veliko orožja v zasebnih rokah. Foto: EPA

Nekdanji ameriški veleposlanik za Balkan Richard Holbrook je dejal, da bodo tudi v primeru ruskega veta na Kosovu razglasili neodvisnost in ZDA jo bodo priznale še isti dan. Temu bo po njegovih besedah sledilo še več evropskih držav. Rusijo je opozoril, da bo ob odločitvi za veto nosila odgovornost za morebiten izbruh nasilja.

Kako do rešitve?
Medtem ko se Srbija in Rusija zavzemata za nadaljnja pogajanja, ki resnici na ljubo do zdaj niso prinesla nobenega napredka, saj albanskim in srbskim pogajalcem ni uspelo doseči nobenega konkretnega dogovora, pa si ZDA in EU želijo hitre rešitve in čimprejšnje ureditve končnega statusa Kosova. Predlog posebnega odposlanca ZN-a za Kosovo Marttija Ahtisaarija predvideva nadzorovano neodvisnost, čemur Srbija odločno nasprotuje, na njeni strani pa je tudi Rusija.

Novinarske konference v Bruslju se je poleg Holbrooka udeležil tudi švedski zunanji minister Carl Bildt, ki je ameriškega politika opozoril, da se igra z ognjem v Evropi, v čezatlanstkih odnosih in na Balkanu. Bildt namreč meni, da mora biti končna odločitev o usodi Kosova sprejeta v Varnostnem svetu. Ta naj bi o Kosovu odločal v prihodnjih tednih.

Holbrook je zastopal ZDA pri podpisu Daytonskega sporazuma leta 1995, s čimer se je končala vojna v BiH-u. Nato je bil odposlanec ameriškega predsednika Billa Clintona za Kosovo, pozneje pa postal še ameriški veleposlanik v ZN-u.

Srbski prostovoljci v boj za Kosovo
Na morebitno razglasitev neodvisnosti Kosova pa se že pripravljajo srbski prostovoljci, ki nameravajo braniti srbsko pokrajino. Predsednik veteranskega gibanja in predstavnik srbskih socialistov Željko Vasiljević je za beograjski Danas napovedal, da bodo 5. maja ustanovili Gardo svetega carja Lazarja, katere naloga bo osvoboditev Kosova. Na boj za Kosovo je po njegovih besedah pripravljenih že okoli pet tisoč prostovoljcev. Med njimi so upokojeni generali in polkovniki, ki skrbijo za organizacijo in operativne načrte.

G.V.