Vodja senatske večine Reid je po zasedanju senata javnost z veseljem obvestil, da so odprli razpravo o zakonu o zdravstveni reformi. Foto: EPA
Vodja senatske večine Reid je po zasedanju senata javnost z veseljem obvestil, da so odprli razpravo o zakonu o zdravstveni reformi. Foto: EPA
Zakon
Predlog zakona zdravstvene reforme je dolg kar 2.074 strani. Foto: EPA

Zagovorniki reforme ameriškega zdravstvenega sistema so tako ponoči dosegli pomembno zmago, saj je za začetek razprave o predlogu, ki ga je v sredo podal vodja senatske večine Harry Reid, glasovalo 60 senatorjev, zavrnilo pa ga je 39 senatorjev. Za začetek razprave je tako glasovalo 58 demokratskih in dva neodvisna senatorja, proti pa so bili vsi republikanci.

Za potrditev začetka razprave so predlagatelji zakona potrebovali natanko 60 od 100 glasov senatorjev, večina pa ni bila zanesljiva praktično do samega glasovanja, saj sta demokratski senatorki Blanche Lincoln iz Arkansasa in Mary Landrieau iz Louisiane podporo obljubili čisto na koncu. Obe sta zagotovili, da to še ne pomeni, da bosta še z nekaterimi konservativnimi demokrati podprli tudi konec razprave, ko bodo podporniki reforme prav tako potrebovali 60 glasov.

"Zakon dober za vse Američane"
Reid je ob koncu sobotne razprave republikance pozval, naj se ne bojijo demokratične razprave, in poudaril, da bo zakon, če bo sprejet, zagotovil zdravstveno zavarovanje kar 94 odstotkom Američanov. Iz Bele hiše so sporočili, da je predsednik Barack Obama "hvaležen za rezultat glasovanja v senatu".

V ZDA je trenutno brez zavarovanja približno 50 milijonov ljudi, saj si večina visokih stroškov ne more privoščiti, 25 milijonov ljudi je premalo zavarovanih, večina Američanov pa ima zasebno zavarovanje, ki deluje, dokler resno ne zbolijo. Demokrati so prepričani, da bi nov zakon, vreden 849 milijard dolarjev, zagotovil zavarovanje najmanj 31 milijonov nezavarovanih Američanov, republikanci pa zakon kritizirajo, da je občutno predrag.

Razprava v senatu se bo začela 30. novembra
Senat bo razpravo o predlogu zakona začel 30. novembra, po počitnicah zaradi zahvalnega dne, ki ga bodo v ZDA praznovali v četrtek, glasovanje o koncu razprave pa naj bi potekalo približno tri tedne pozneje. Za potrditev senatnega predloga zakona bodo zagovorniki reforme potrebovali le navadno večino 51 glasov.

Predstavniški dom kongresa je svojo različico zakona s tesno večino glasov sprejel v začetku meseca, in če bo zakon potrdil tudi senat, bo treba oba uskladiti in ta usklajeni predlog ponovno dati na glasovanje v obeh domovih. Šele takrat ga bo lahko predsednik Barack Obama podpisal v zakon in bodo ZDA prvič v zgodovini uvedle sistem univerzalnega zdravstvenega zavarovanja.