Iranski agentje v Iraku naj bi pripravljali napade na ameriške vojake. Foto: Reuters
Iranski agentje v Iraku naj bi pripravljali napade na ameriške vojake. Foto: Reuters
Nancy Pelosi
Demokratska kongresnica iz Kalifornije je bila vseskozi ostra nasprotnica Georgea Busha. Foto: EPA

Bush je zatrdil, da bodo vse operacije izvajali izključno znotraj Iraka. S tem se je odzval na ugibanja, da Bela hiša pripravlja napad na Iran, ki jih je pred dvema tednoma sprožila aretacija domnevnih iranskih agentov v Iraku. Po njegovem mnenju je smiselno ustaviti nekoga, ki hoče ogroziti vojake, preprečiti zastavljene cilje ali pa napadati nedolžne Iračane. Časopis Washington Post je poročal, da je Bela hiša odobrila ubiti ali zajeti iranske agente v Iraku, česar Bush ni zanikal.

Pelosijeva v Iraku
Demokratska voditeljica predstavniškega doma Nancy Pelosi se bo na lastne oči prepričala o razmerah v nemirnem Iraku. Prva ženska v zgodovini ZDA na čelu predstavniškega doma je prispela v Bagdad na pogovore s predstavniki ameriških sil in iraških oblasti. Pelosijeva in drugi demokrati nasprotujejo novi Bushevi strategiji, ki predvideva napotitev dodatnih 21.500 vojakov v Irak, da bi pomagali ustaviti vse hujše nasilje.

Busha je obtožila, da se igra z življenji ameriških vojakov in da se ne zmeni za skrbi Američanov, ki v večini nasprotujejo povečanju števila vojakov v Iraku. Pelosijeva je na čelu šestčlanske kongresne delegacije, v kateri je tudi oster nasprotnik vojne v Iraku demokratski kongresnik John Murtha.

Demokrati se zavzemajo za počasen umik ameriških vojakov iz Iraka, vendar jih Bush opozarja, da bi umik Irak pahnil v še hujše sektaško nasilje, država pa bi postala zatočišče teroristov.