Železna lady je tako zelo zaznamovala britansko politiko, da si je zaslužila državniški pogreb. Foto: Reuters
Železna lady je tako zelo zaznamovala britansko politiko, da si je zaslužila državniški pogreb. Foto: Reuters
Katedrala Svetega Pavla
Katedralo Svetega Pavla si je za pogreb izbrala Thatcherjeva sama. Foto: EPA

Tako bo železna lady, kot so Thatcherjevo poimenovali v času njene vladavine, šele druga premierka po Winstonu Churchillu, ki si bo zaslužila tako veliko čast in državniški pogreb. Čeprav je Thatcherjeva še vedno zavidljivo dobrega zdravja, so se priprave na njen pogreb, ki naj bi potekal v londonski katedrali Svetega Pavla, že začele.

Britanska kraljica Elizabeta II. in premier Gordon Brown naj bi se po poročanju britanskega Daily Maila že dogovarjal s pisarno Thatcherjeve, da bi se dogovorili o vseh podrobnostih pogreba. Kot sta oba poudarila, zdravstveno stanje železne lady ni ogroženo, ampak so priprave na tako pomemben dogodek, ki bi se ga udeležila tudi kraljica, izjemno dolgotrajne.

Katedralo Svetega Pavla si je za pogreb izbrala Thatcherjeva sama, oblasti pa se še niso odločile, ali bo 82-letna nekdanja voditeljica konservativcev pokopana na Westminstru ali kje drugje.

Thatcherjeva med izbrano družbo
V Veliki Britaniji je običajno, da so pogreba z vsemi državniškimi častmi deležni samo člani kraljeve družine. Vendar pa so oblasti nekajkrat naredile izjemo in državniški pogreb zaradi izjemnih dosežkov pripravile za nekatere politične osebnosti. V 19. stoletju so bili tako pokopani Nelson, prvi wellingtonški vojvoda Arthur Wellesley, lord Palmerston in William Ewart Gladstone, v 20. stoletju pa je ta čast pripadla le Winstonu Churchillu.

Bo vojakov dovolj?
Britanske oblasti najbolj skrbi, da ne bi mogli nabrati dovolj vojakov, ki bi se postavili na poti med katedralo in grobnico, in se tako po vseh pravilih poslovili od železne lady, saj se večina britanskih vojakov bori v Iraku in Afganistanu.

B. T.