Žižek je s svojimi kritičnimi pogledi na aktualne razmere eden najbolj zaželenih predavateljev na svetu. Foto: BoBo
Žižek je s svojimi kritičnimi pogledi na aktualne razmere eden najbolj zaželenih predavateljev na svetu. Foto: BoBo

Verjetno najbolj znani še živeči Slovenec na svetu je gostoval v oddaji hrvaške televizije V nedeljo ob dveh pri voditelju Aleksandru Stankoviću.

Med drugim je povedal, da je globalizacija velika priložnost za manjše narode, saj po njegovem mnenju velike države izgubljajo in so vse bolj izenačene z manjšimi državami, poroča HRT.


Oddajo v hrvaškem jeziku si lahko ogledate tukaj.

Žižek pravi, da je kapitalizem v krizi, protesti in gibanja pa postavljajo vprašanje, ali je kapitalistični sistem kot tak dober.

Od tega ne smemo pričakovati nemogoče, vendar pa gre vseeno za velik začetek, je prepričan slovenski filozof, ki poudarja, da trenutni demokratičen sistem ni dovolj močan za spopad z današnjo krizo.

"Imamo krizo, proteste, volitve, novo vlado in spet je kriza," je dejal Žižek.

"Veleum iz Ljubljane", kot ga označujejo svetovni mediji, je opozoril, da lahko neposredna demokracija sicer deluje na lokalni ravni, v manjši skupnosti in v izrednih razmerah, ne more pa to trajati večno, saj se želijo ljudje vrniti v normalno življenje.

Brez novih centraliziranih upravljanj smo izgubljeni, vprašanje pa je, kako to storiti brez novega totalitarizma, je še dejal Žižek.