Razdejanje, ki ga je v Damasku povzročila eksplozija cisterne. Foto: EPA
Razdejanje, ki ga je v Damasku povzročila eksplozija cisterne. Foto: EPA
Azaz
Posledice napada v Azazu. Foto: Reuters
Damask
Po navedbah aktivistov je v vsem mestu slišati močne eksplozije. Video, ki ga je objavila ena izmed opozicijskih skupin, prikazuje steber dima, ki se vije v nebo. Foto: EPA
V iskanju rešitve za sirsko krizo

V najnovejšem poročilu Komisije Sveta ZN-a za človekove pravice, ki preiskuje dogajanje v Siriji, je zapisano, da so sirske vladne sile zagrešile zločine proti človečnosti, vključno z umori in mučenjem, medtem ko so uporniški borci odgovorni za manjše kršitve.

V poročilu na 102 straneh komisija izpostavlja, da so vladne sile odgovorne tudi za druge obsežne kršitve mednarodnega prava in človekovih pravic, med drugim za samovoljne aretacije, nezakonite usmrtitve in brezciljne napade na civiliste.

Komisija je zapisala, da so tudi uporniki odgovorni za zlorabe, čeprav te ne dosegajo "teže, pogostosti in obsega" tistih, ki so jih zagrešile vladne sile in z njimi povezane milice.

Odgovornost za množičen pokol v mestu Hula maja letos, ko je bilo ubitih več kot sto ljudi, od tega polovica otrok, je ZN pripisal vladnim silam.

Po podatkih sirske opozicije je bilo od začetka upora proti Asadu marca lani ubitih že več kot 23.000 ljudi.

Številne žrtve letalskega napada
V napadu sirskega vojaškega letala na uporniško mesto Azaz na severu države je bilo po navedbah zdravnika v tamkajšnji bolnišnici ubitih 30 ljudi, še več pa je ranjenih. V napadu je bilo več poslopij zravnanih z zemljo in ljudje so med ruševinami iskali preživele.

Silovita eksplozija v Damasku
Po eksploziji v sirski prestolnici, ki je odjeknila tudi v bližini hotela, v katerem so nastanjeni predstavniki opazovalne misije ZN-a v Siriji, se je vnel še spopad med uporniki in državno vojsko.

Opazovalni misiji ZN-a v Siriji se bo mandat iztekel 19. avgusta, potem ko ji je Varnostni svet ZN-a pretekli mesec mandat podaljšal za 30 dni, a ob tem poudaril, da bo o nadaljnjem podaljšanju misije razmislil, če se bo zmanjšalo nasilje in uporaba težkega orožja v državi.

Bomba je bila nameščena na cisterni z gorivom v četrti Abu Remanih v bližini hotela in vojaškega skladišča in sedeža delavskih sindikatov. Na kraj dogodka je prihitelo več reševalnih vozil, ranjene pa so bile tri osebe. Odgovornost za napad je po navedbah arabske televizije Al Arabija prevzela uporniška Svobodna sirska vojska.

Sirska oblast pripravljena pomagati ZN-u
''Združenim narodom zagotavljam, da jim bomo pomagali. Zagotovili bomo, da bo misija varna in da bo lahko brez težav opravljala svoje delo,'' je po eksploziji dejal namestnik sirskega zunanjega ministra Fajsal Mekdad.

Varnostni svet ZN-a bo o prihodnosti opazovalne misije razpravljal v četrtek, a med članicami ni soglasja. ZDA so skeptične do nadaljevanja misije, Rusija pa ga podpira. Francija, ki trenutno predseduje VS-ju ZN-a, meni, da bodo opazovalci po koncu mandata odšli iz države.

Izključitev Sirije iz Organizacije islamskega sodelovanja
Po silovitih eksplozijah, pa so se na zahodnem delu Damaska v Mezzi znova udarili uporniki in pripadniki režima. V spopadu naj bi bilo ubitih ali aretiranih več pripadnikov aktivistov, je poročala državna televizija.

Sicer pa v Savdski Arabiji že poteka dvodnevno zasedanje 57-članic Organizacije islamskega sodelovanja (OIC), na katerem naj bi Sirijo iz svojega članstva izključili. Glede na to, da organizacija nima mednarodne politične teže, naj bi bila njena izključitev zgolj simbolična.

V iskanju rešitve za sirsko krizo