Po objavi Buharijeve zmage so njegovi privrženci preplavili ulice drugega največjega nigerijskega mesta Kano. Foto: Reuters
Po objavi Buharijeve zmage so njegovi privrženci preplavili ulice drugega največjega nigerijskega mesta Kano. Foto: Reuters
Goodluck Jonathan
Jonathan je priznal poraz in zmagovalcu čestital za zmago. S tem si je prislužil številne pohvale za svojo državotvorno držo, ki je preprečila morebitne nemire. Foto: Reuters

Volilna komisija je sporočila, da je Buhari dobil 53,95 odstotka glasov podpore, dosedanji predsednik Jonathan pa 44,96 odstotka glasov. Buhari je tako zbral 15,42 milijona glasov podpore, kar je 2,57 milijona glasov več kot njegov tekmec.

Johathan priznal poraz in čestital nasprotniku
Jonathan je že pred objavo izidov volilne komisije priznal poraz in čestital Buhariju, ob tem pa je svoje privržence pozval, naj sprejmejo izide volitev. Buhari se je svojemu predhodniku zahvalil za čestitke, ga označil kot "poštenega nasprotnika" in dejal, da ceni to, da se je miroljubno odpovedal oblasti. "Svetu smo dokazali, da smo država, ki je ponotranjila demokracijo in ki je opustila enostrankarski sistem," je še dodal Buhari. Opazovalci volitev so ob tem sporočili, da je Jonathan ravnal zelo odgovorno in je najverjetneje preprečil morebitne izbruhe nasilja.

Po objavi Buharijeve zmage so njegovi privrženci preplavili ulice drugega največjega nigerijskega mesta Kano, številni med njimi so vzklikali geslo volilne kampanje Sai Buhari (Samo Buhari). Tudi v mestu Kaduna na severu države, ki je bilo prizorišče nasilja po predsedniških volitvah leta 2011, so številni Buharijevi podporniki vzklikali "Sprememba, sprememba".

Buhari, ki je kot vojaški diktator leta 1983 slabi dve leti že vodil državo, je dosegel prvo zmago opozicije, potem ko se je ta z nafto bogata zahodnoafriška država leta 1999 vrnila v demokracijo. V Nigeriji, ki velja za najgosteje naseljeno afriško državo, ja tako prišlo do prve demokratične zamenjave oblasti. Buhari bo oblast uradno prevzel 29. maja.

Čestitke zahodnega sveta
Zmagovalcu volitev je že čestitala visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini in se dosedanjemu predsedniku Jonathanu zahvalila za utrditev demokracije v državi. Volitve v Nigeriji, ki so bile ob koncu tedna, je Mogherinijeva v noči na danes označila za "mirne, transparentne in verodostojne".

Buhariju je čestital tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ki je že govoril z obema tekmecema. Presodil je, da je Jonathan po volitvah deloval državotvorno, volilna komisija pa profesionalno. Nigerijce je generalni sekretar ZN-a pozval tudi, naj sprejmejo izide volitev.