Ulični prodajalci v prestolnici Port-au-Prince. Foto: Reuters
Ulični prodajalci v prestolnici Port-au-Prince. Foto: Reuters

Od prejšnjega četrtka do nedelja je število okužb naraslo s 1000 na skoraj 2000. Do zdaj je umrlo 40 okuženih. "Do pred nekaj dnevi je bila rast okužb postopna, zdaj pa se pojavlja skrb vzbujajoče hitro naraščanje. Kolera je lahko smrtonosna, vendar se jo lahko prepreči in zdravi. A potrebno je hitro ukrepanje," je sporočila Ulrika Richardson.

Pri tem je pohvalila lokalne oblasti, podporo ZN-a in nevladne organizacije, ki se pri delovanju v državi še naprej spoprijemajo s pomanjkanjem čiste vode in goriva zaradi blokade pristanišča v prestolnici Port-au-Prince.

Protesti proti vladi Ariela Henryja prejšnji konec tedna. Foto: Reuters
Protesti proti vladi Ariela Henryja prejšnji konec tedna. Foto: Reuters

Podhranjeni otroci

Tiskovni predstavnik ZN-a Stephane Dujarric je dejal, da je polovica novih primerov okužb s kolero pri otrocih, mlajših od 14 let. Na Haitiju so šele pred tremi leti zatrli izbruh kolere iz leta 2010, bolezen pa se je vrnila na začetku oktobra letos.

Težava je tudi pomanjkanje hrane. Ulrika Richardson opozarja, da je v centrih za zdravljenje videla otroke, ki so bili tako podhranjeni, da zdravstveno osebje ni moglo najti žile za infuzijo.

Napadi na novinarje

Nasilje na Haitiju je po atentatu na predsednika države Jovenela Moiseja leta 2021 zajelo celotno državo. V torek je nekdo skušal umoriti znanega novinarja časopisa Le Nouvelliste in radijske postaje Magik9 Robersona Alphonsa. Napadalci so streljali na njegov avtomobil, Alphonse pa je napad preživel, čeprav je bil hudo ranjen.

Sorodna novica Resolucija VS-ja: Tarča sankcij na Haitiju ulične tolpe in njihov vodja "Raženj"

V torek je policija odkrila truplo novinarja Garryja Tessa, ki so ga pogrešali že več dni. Policija ni sposobna odkriti morilcev oziroma napadalcev, znano pa je, da so novinarji tarča uličnih tolp. Pred mesecem dni sta bila ubita dva, tako kot tudi januarja.

Vlada prosi za pomoč v boju s tolpami

Tolpe že mesec dni blokirajo pristanišče, iz katerega ni mogoče odpeljati zalog goriva, in zahtevajo odstop premierja Ariela Henryja. Bencinske črpalke so zaprte, banke in trgovine so odprte občasno, pitne vode primanjkuje, Sklad ZN-a za otroke (Unicef) pa zaradi blokade pristanišča ne more oskrbovati zdravstvenih centrov.

Haitijska vlada je zaradi neobvladovanja varnostnih razmer zaprosila za nujno namestitev mednarodnih varnostnih sil. Varnostni svet ZN-a naj bi kmalu razpravljal o odobritvi.