Rdeči križ je napovedal, da bo v prihodnjih dneh opravil izreden obisk zapora na Kubi. Foto: Reuters
Rdeči križ je napovedal, da bo v prihodnjih dneh opravil izreden obisk zapora na Kubi. Foto: Reuters

Omenjeni urad se zavzema za zaprtje zapora v ameriškem oporišču na Kubi, njegove pozive pa naj bi samomori le okrepili. K zaprtju Guantanama naj bi po besedah evropske komisarke za zunanjo politiko Benite Ferrero Waldner na vrhu EU in ZDA pozval tudi Bruselj.

Mednarodni odbor Rdečega križa pa je po treh samomorih v Guantanamu napovedal izreden obisk zapora. Odbor, ki ima ob predhodni naznanitvi pravico do obiska zapornikov, naj bi ameriško oporišče na Kubi obiskal v prihodnjih dneh. Poleg članov odbora bosta zapor, v katerem je trenutno priprtih blizu 460 ljudi, obiskala tudi zdravnik in arabski prevajalec. Odbor redno, vsakih šest do osem tednov, obiskuje zapornike v Guantanamu.

Ob napovedi obiska je organizacija poudarila, da njen namen ni preiskava samomorov, temveč osvetlitev okoliščin s stališča drugih jetnikov in pregled splošnega stanja. Rdeči križ je zaskrbljen zaradi duševnega zdravja jetnikov, nekateri so zaprti že več kot štiri leta, skrb vzbujajoč pa je tudi uraden odziv Združenih držav Amerike na samomore. Visoka uradnica Colleen Graffy je namreč dejala, da so samomori dobra "marketinška poteza".

Pentagon je v ponedeljek tudi potrdil, da naj bi 30-letnega Savdijca Manija Šamana Turki Al Habardi Al Utajbija kmalu izpustili na prostost, česar pa ni vedel.