Imena zapornikov se pojavljajo v objavljenih zapisnikih zaslišanj. Foto: EPA
Imena zapornikov se pojavljajo v objavljenih zapisnikih zaslišanj. Foto: EPA

Vendar pa ni bilo objavljenega seznama imen vseh 500 zaprtih, ampak se imena 317 zapornikov pojavljajo v 6.000 strani dolgih prepisih zaslišanj zaprtih v Guantanamu. Prepise s cenzuriranimi imeni so objavili že mnogo prej.

Imena zaprtih, gre predvsem za talibanske borce iz Afganistana in pripadnike teroristične mreže Al Kaida, je zahtevala ameriška tiskovna agencija AP.

V njen prid je razsodil sodnik iz New Yorka Jed Rakoff, njegovo odločitev pa so pozdravile mnoge človekoljubne organizacije. Tako bodo lahko omenjene organizacije same preučile, ali so določeni zaporniki pridržani upravičeno ali ne.

ZDA zapornike v Guantanamu zadržujejo brez sojenja in obtožnic, prav tako jim ne pripada status vojnega ujetnika in zato niso upravičeni do pravic, ki jim bi jih kot vojnim ujetnikom morali zagotoviti. Kljub temu Američani trdijo, da z zaporniki ravnajo v skladu z vsemi konvencijami.

Hranjenje stavkajočih
Kuvajtski zapornik Favzi Al Odah pa je za britanski BBC opisal, kako ameriški pazniki trikrat dnevno s prisilo hranijo tiste, ki gladovno stavkajo. Zapornika, ki zavrača hrano, trikrat dnevno privežejo na železen stol, nato pa ga hranijo po cevki. Al Odah je dejal, da postopek zelo spominja na mučenje. Po njegovih besedah v zaporu gladovno stavkajo le še štirje zaporniki.