Ameriško oporišče na Kubi vse od svojega odprtja sproža velike polemike. Foto: EPA
Ameriško oporišče na Kubi vse od svojega odprtja sproža velike polemike. Foto: EPA
George Bush
Bo ameriški predsednik klonil pod vse številnejšimi pritiski, naj zapre Guantanamo? Foto: EPA

Kot je dejal odvetnik Mark Denbeaux, naj bi bil Savdijec Mani Šaman Turki Al Habardi Al Utajbi, eden izmed trojice samomorilcev, na seznamu 141 jetnikov, ki bi jih Američani v bližnji prihodnosti izpustili, a tega ni vedel, ker se ameriški uradniki še niso odločili, v katero državo naj bi ga poslali.

Pentagon je objavil tudi imeni preostalih dveh samomorilcev - to sta Jemenec Ali Abdulah Ahmed in drugi Savdijec Jasar Talal Al Zahrani. Trojica naj bi bila srednje pomembna za delovanje Al Kaide, imela pa naj bi stike z najpomembnejšimi člani omenjene terorististične skupine.

Ahmed je imel tesne vezi z Abujem Zubajdajem, Al Kaidinim strategom, ki so ga zajeli 2002, Al Utajbi je bil član prepovedane savdske oborožene skupine, ki uri nove borce za Al Kaido, Al Zahrani pa je veljal za talibanskega bojevnika prve bojne črte. Pomagal je pri dobavi orožja islamski milici, ki je nekoč vladala večjemu delu Afganistana.

Denbeaux je dejal, da je veliko zapornikov v Guantanamu obupanih: "Večini so povedali, da bodo na prostosti šele pri starosti 50 let in da zanje ni upanja, da bi jih kmalu izpustili. Nimajo pravice do zaslišanja in tako zanje ni poti iz zaporniških prostorov."

Sorodniki Al Utajbija in Al Zahranija so že zavrnili možnost, da sta naredila samomor, saj sta oba muslimana, njuna vera pa izrecno prepoveduje samomor. Njuni družini menita, da sta bila umorjena.

Vse več pozivov k zaprtju
Na samomor trojice so se odzvale tudi številne vlade organizacije za varstvo človekovih pravic. Poročevalec ZN-ja o mučenju Manfred Novak je evropske voditelje pozval, naj srečanje z ameriškim predsednikom Georgeem Bushem prihodnji teden izkoristijo za pritisk nanj, naj zapre zloglasno oporišče, ki vse od odprtja leta 2002 sproža velike polemike. Danski premier Anders Fogh Rasmussen je dejal, da postopki v Guantanamu kršijo vladavino prava in zmanjšujejo možnost za uspešen boj proti terorizmu.

V preteklosti so številni voditelji že večkrat pozvali Belo hišo, naj razmisli o zaprtju zapora, v katerem je brez obtožnice trenutno zaprtih 460 ljudi, osumljenih sodelovanja s teroristično mrežo Al Kaida in talibanskimi voditelji v Afganistanu.