Izrael je palestinska ozemlja na Zahodnem bregu zasedel v šestdnevni vojni leta 1967. Foto: EPA
Izrael je palestinska ozemlja na Zahodnem bregu zasedel v šestdnevni vojni leta 1967. Foto: EPA
Judovska naselbina
Zahodni breg naj bi predstavljal osrčje neodvisne palestinske države. Foto: EPA

Poročilo, ki ga je pripravila ekipa neodvisnih strokovnjakinj, med drugim poudarja, da so zaradi judovskih naselbin, v katerih živi več kot pol milijona Izraelcev, na različne načine dnevno kršene človekove pravice Palestincev.

Zato poročilo poudarja, da mora Izrael skladno z 49. členom četrte ženevske konvencije ustaviti vse dejavnosti judovskega naseljevanja, in to brez predpogojev. Prav tako mora začeti umik vseh naseljencev z zasedenih ozemelj.

Omenjeni člen ženevske konvencije okupacijski sili prepoveduje preseljevanje svojega prebivalstva na okupirana ozemlja. Po mnenju strokovnjakinj judovsko naseljevanje krši tudi druge člene te konvencije.

V poročilu navajajo tudi, da se naselbine ohranjajo in razvijajo "s sistemom popolne segregacije med naseljenci in prebivalstvom zasedenih ozemelj". Ta sistem podpira nadzor vojske in vzdrževanje ostrih varnostnih ukrepov na škodo palestinskega ljudstva.

Poročilo pri ugotavljanju kršitev "določenih obveznosti, ki izhajajo iz mednarodnega humanitarnega prava", izpostavlja pristojnosti Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC). Gre za prvo omembo ICC-ja v tovrstnih poročilih.

Prepoved obiska za strokovnjakinje
Poročilo, ki ga bodo 47-članskemu svetu ZN-a s sedežem v Ženevi predstavili 18. marca, so pripravile tri neodvisne strokovnjakinje - Francozinja Christine Chanet, Pakistanka Asma Džahangir in Bocvanka Unity Dow.

Strokovnjakinje niso mogle obiskati Izraela ali palestinskih ozemelj, saj jim judovska država ni izdala dovoljenj. Zato so se v Jordaniji sestale z več kot 50 ljudmi, prizadetimi zaradi judovskih naselbin, oziroma s sodelavci nevladnih organizacij.

Poročilo so sicer v Ženevi objavili dva dni po tem, ko je Izrael postal prva država v zgodovini, ki je bojkotirala zasedanje sveta ZN-a, ko je imel ta na dnevnem redu pregled stanja na področju človekovih pravic v judovski državi.

Judovska država ni članica sveta, a je tako kot vse članice ZN podvržena t. i. univerzalnemu periodičnemu pregledu stanja na področju človekovih pravic.

A že marca lani je Izrael prekinil odnose s svetom v Ženevi, potem ko je ta organ ZN-a napovedal, da bo preiskal, kako judovsko naseljevanje krši pravice Palestincev.

Danes objavljeno poročilo so v Izraelu že zavrnili in ga označili za pristranskega.

"Svet ZN-a za človekove pravice se je žal izkazal s sistematično enostranskim in dvoličnim pristopom do Izraela. Njegovo zadnje poročilo je le še en žalosten opomin na to," so poudarili na izraelskem zunanjem ministrstvu. Kot so dodali, bo poročilo le škodilo prizadevanjem za mirovni proces s Palestinci.