Foto:
Foto:

Dobitnika Nobelove nagrade za ekonomijo pa sta Američan Robert Engle in Britanec Clive Granger.

Kot je pojasnila švedska Kraljeva akademija znanosti, sta dobitnika letošnje Nobelove nagrade v 80. letih razvila nove statistične metode, ki "ekonomistom nudijo nova sredstva za analizo podatkov, kot so gibanje bruto domačega proizvoda, cen, obrestnih mer ali borznih tečajev". 60-letni Engle deluje na fakulteti na Univerzi v New Yorku, 69-letni Granger pa na Kalifornijski univerzi v San Diegu.

Nobelova nagrajenca za kemijo sta pripomogla k razumevanju bolezni
Njune raziskave kanalov celičnih membran in odkritje vodnih kanalov so velikega pomena za razumevanje mnogih bolezni, so dodelitev nagrade razložili v akademiji.

54-letni Agre deluje na baltimorski medicinski fakulteti univerze Johna Hopkinsa, 47-letni MacKinnon pa na medicinskem inštitutu Howarda Hugehesa pri Rockerfelerjevi univerzi v New Yorku. Njun dosežek za Nobelovo nagrado na področju kemije je ključen za razumevanje delovanja živčnih celic ter celic srca in mišic, so še poudarili na Kraljevi švedski akademiji znanosti.

Utemeljitelj 1,32 milijona dolarjev vredne nagrade je švedski industrialec Alfred Nobel, sicer izumitelj dinamita. Nagrado podeljujejo od leta 1901, prvo nagrado iz kemije pa je prejel Nizozemec Jacobus H. van't Hoff za odkritje na področju zakonov kemijske dinamike.