Gnarr (desno v rožnatem) na paradi ponosa na Ferskih otokih. Foto: Facebook
Gnarr (desno v rožnatem) na paradi ponosa na Ferskih otokih. Foto: Facebook
V mlajših letih ... Foto: Facebook
... in na čelu parade ponosa leta 2010. Foto: Facebook
Župan je zelo dejaven na Facebooku. Foto: Facebook

Gnarrova ironično poimenovana Najboljša stranka je maja 2010 na lokalnih volitvah s 35 odstotki glasov postala prepričljiva zmagovalka, Gnarr pa se je na županski stolček zavihtel s takimi čudaškimi obljubami, kot so razstava severnih medvedov, brezplačne brisače na bazenih in Disneyland na letališču. (Spot, s katerim je pospremil svojo predvolilno kampanjo, si lahko ogledate spodaj)

A ker so vse preostale politične stranke na skrivaj skorumpirane, je Najboljša stranka že takoj razglasila, da bodo oni odkrito skorumpirani in da se ne bodo držali nobene predvolilne obljube. Pred ustanovitvijo stranke Gnarr ni imel nikakršnih izkušenj v politiki, šest mesecev pozneje je bil prepričljivi zmagovalec reykjaviških volitev. Razlog gre verjetno iskati v hudi gospodarski krizi Islandije in vsesplošnem razočaranju otočanov nad politiki.

Po besedah Gnarra se je njegova ideja za Najboljšo stranko porodila iz globoke žalosti in moralne zmedenosti po propadu bank, ko so Islandci žolčno razpravljali o svoji obvezi odplačati dolgove propadlim britanskim in nizozemskim vlagateljem.
"Zakaj bi moral povrniti denar, ki ga nisem nikdar zapravil,"
se je takrat spraševal Gnarr in s tem povzemal vsesplošno mišljenje Islandcev. Populizem? Nedvomno, a komik je tako skrajno iskren, da ga nihče ne more obtožiti kakršnega koli oportunizma.

Četrti župan v štirih letih
45-letni komik, ki so mu kot otroku postavili diagnozo duševne zaostalosti, disleksije in hiperaktivnosti, ki ni nikdar obiskoval univerze, med pretekla udejstvovanja pa šteje delo taksista in igranje v pankbendu "Nefrennsli" (Smrkav nos), je bil že četrti reykjaviški župan v štirih letih - obdržal se je daleč najdlje.
In to brez taktiziranja. Še istega leta, ko je zavzel svoj stolček v mestni hiši, se je pojavil na paradi ponosa, oblečen v transvestita, za aretirane članice ruske pank skupine Pussy Riot pa je protestiral odet v - opravo Pussy Riot.

Božično poslanico je objavil z masko Darth Vaderja in Božičkovo kapo, na svojem Facebooku pa je objavil fotografijo s Clarkom Petersom iz serije The Wire, potem ko je ob izvolitvi napovedal, da ne bo šel v koalicijo z nikomer, ki ni gledal te njegove omiljene nanizanke.

Kaj bi brez Facebooka?
Tudi sicer je izjemno dejaven na družbenih omrežjih, kjer zapiše prav vse, kar mu pade na pamet. Tako je ob nedavnih protestih proti porokam istospolnih v Franciji zapisal: "Homofobija ni fobija. Njih ni strah. Samo kreteni so."

Gnarr je poročen (z ženo, ki je bila prav tako del zasedbe Nefrennsli, sta bila na koncertni turneji z Björk, s katero so še vedno dobri prijatelji) in oče petih otrok, med njimi ima 23-letno hčerko Margaret, mično dvigovalko uteži in model fitnesa s črnim pasom v taekwondoju, ki ima na Facebooku še več sledilcev kot njen oče.

Jon je mednarodno skupnost tako očaral, da so o njem posneli tudi dokumentarni film, ki je doživel svetovno premiero na filmskem festivalu Tribeca v New Yorku (Napovednik si lahko ogledate spodaj).