Japonska cesta Irohazaka, osupljiva tudi iz zraka. Foto:
Japonska cesta Irohazaka, osupljiva tudi iz zraka. Foto:

Za spodnje ceste boste potrebovali: poln rezervoar bencina, zemljevid in, predvsem, malce avanturističnega duha.
Zares noro vožnjo sestavljata predvsem dve ključni komponenti: kanček nevarnosti in lepota narave. Ni dovolj, da je cesta vznemirljiva, mora biti strašljivo slikovita.
Na popotniški spletni strani Bing Travel so zbrali nekaj najbolj zavitih, dramatičnih in vrtoglavih cest sveta, ki se bodisi ovijajo okoli gričev ali gorske stene, bodisi se polžasto vijejo vzdolž obale ali ob reki.
Najboljše in najzanimivejše zahtevajo voznikovo polno pozornost, medtem ko si utirajo pot v serpentinastih zavojih in strmo navzgor po pobočjih, pri tem pa ponujajo spektakularne razglede na naravne lepote pod sabo.
Predstavljamo torej 12 od teh cestnih posladkov po vsem svetu, ki jih druži dražljiv adrenalinski okus po nevarnosti.
Nekatere od njih se vzpenjejo po Alpah en oster ovinek za drugim, druge vas popeljejo in zavrtijo ob dramatični obali severne Kalifornije, spet tretje vas popeljejo na sam vrh sveta, na havajski vulkan.

Prelaz Stelvio, Italija: Alpe so polne ljudi, ki so stoletja izpopolnjevali umetnost življenja na strmih pobočjih. Ena najbolj spektakularno ostro ovinkastih cest, ki se vzpenje in spušča po teh gorah, je italijanski prelaz Stelvio, ki se ponaša s kar 60 ostrimi ovinki in se dvigne vse do višine skoraj 3.000 metrov. Prvo cesto so tu zgradili v 20. letih 19. stoletja in v zadnjih dveh stoletjih se tloris ni kaj dosti spremenil. Foto: EPA
Lombard Street, San Francisco: Podoba San Francisca je skoraj neločljivo povezana z njegovo vijugasto ulico Lombard, ki ji uspe spraviti osem cikcakastih ovinkov in pol kilometra ceste v eno samo ulico soseske Russian Hill. T. i. 'Crooked Street' (Skrivljena ulica) je danes eden od simbolov mesta, a ko je bila zgrajena leta 1922, je pomenila zgolj praktično rešitev 27-odstotnega naklona hriba. Ovinkasta, z rdečimi opekami tlakovana cesta je odprta le za avtomobile, ki gredo navzdol, hitrost pa je omejena na pičlih 8 kilometrov na uro.
Trollstigen, Norveška: V norveščini Trollstiegen pomeni Lestev trolov in ni težko videti, zakaj. Ozka cesta se vzpenja po strmem pobočju enega od slavnih norveških fjordov in seže tako visoko, da pogosto spleza nad oblake. Leta 1936 zgrajena Trollstigen ima 9-odstotni naklon ter so jo leta 2005 obnovili in naredili varnejšo, a vozilom, daljšim od 12 metrov, je vožnja še vedno prepovedana. K osupljivi lepoti poti še dodaja ljubki obcestni slap Stigfossen, ki pada več kot 300 metrov ob pobočju fjorda. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Mauna Kea, Havaji: Obstajajo visokogorske ceste in obstaja cesta do vrha Maune Kee (Big Island, Havaji), ki se povzpne kar na 4.000 metrov. Vzpne se pravzaprav tako visoko, da lahko na njej doživite nekaj, kar ne bi pričakovali na Havajih - zaprtja zaradi snega. Če imate najet avtomobil, je velika verjetnost, da vam vaša pogodba celo prepoveduje vožnjo po tej 24 kilometrov dolgi cesti, ki osem strmih kilometrov v sredini niti ni asfaltirana. Foto: EPA
Cesta Severne Yungas, Bolivija: Cesta Severne Yungas je nedvomno lepa, a na tej poti, ki jo pogosto zlovešče imenujejo tudi Cesta smrti, enkratna pokrajina zakriva nevarnost. Ko cesta objame bujne zelene pečine, so razgledi osupljivi, a tu so tudi 600-metrski nezavarovani prepadi. S pečin padajo prelepi slapovi, a voda se pogosto razliva na cesto in jo namaka. Večina ceste ni širša od treh metrov in je izjemno strma - na svoji 64-kilometrski dolžini pridobi več kot 3.300 metrov višine.
Prelaz Grimsel, Švica: Vijugasta cesta, ki prečka prelaz Grimsel, se zdi, da se vije kot trak gor in dol po švicarskih Alpah. V 90. letih 19. stoletja zgrajena in močno pogozdena cesta se ponaša s širokimi, prostranimi zavoji in ponuja osupljive razglede na divjo pokrajino, ledenik Rhone in vrsto ledeniških jezer. Zadnji košček poti do vrha je še posebej slikovit in napolnjen s cikcakastimi ovinki. Tu leži tudi cesta na prelaz Furka, ki smo jo lahko videli v Goldfingerju, enem od filmov o Jamesu Bondu. Foto: EPA
Highway 1, Kalifornija: Highway 1 ima dva pasova, 33 mostov in dovolj prepada pod sabo, da so jo nekje poimenovali tudi '122 milj vrtoglavice' - a zaradi njene lepote se tveganje izplača. 'Enka' se vije ob klifih kalifornijske obale, tik ob Pacifiškem oceanu. Najbolj dramatični odsek je tisti ob Big Suru, kjer je prepad globok okoli 300 metrov. Highway 1 je vsesplošno smatrana za eno najlepših cest na svetu in ponos ZDA.
Irohazaka, Japonska: Ta cesta igra pomembno vlogo v japonski zgodovini, saj je bila priljubljena pri budističnih romarjih na njihovi poti do jezera Chuzenji na vrhu pogozdenega hriba, na katerega se vzpenja cesta. Irohazako 'krasi' 48 cikcakastih ovinkov, vsak označen z eno od 48 pismenk japonske abecede. In čeprav so v zadnjih letih to ozko cesto modernizirali, pa so pazili, da ohranijo število ovinkov stalno. Irohazaka se vzpne za 400 metrov, cesti pa sta ločeni za vozila navzgor in vozila navzdol.
Road to Hana, Maui: Ta neverjetna 110-kilometrska cesta ima prek 600 ovinkov, skoraj 60 mostov (večinoma starih okoli sto let) in razglede brez konkurence. Cesta je tako ozka in zavita, da pot v eno smer do Hane traja najmanj tri ure, v tem času pa prečkate tropski deževni pragozd, mimo žuborečih slapov in pod krošnjami palm in bambusov. Cesta se oprijema klifov obale Mauija in ponuja sanjske razglede na zalivčke in plaže. Vzemite Cesto do Hane kar se da počasi, tako zaradi varnosti, kot tudi, da uživate v razgledih okoli vas; ne bo vam žal.
Cesta Milford, Nova Zelandija: Cesta Milford nima veliko prepadnih delov, a teče točno med visokimi gorami novozelandskih Južnih Alp in nevarnost plazov je dovolj visoka, da je vozilom prepovedano ustavljanje na rizičnih odsekih. Cesta je neverjetno slikovita, ko se vije čez nacionalni park Fiordland, katerih vrhov se spomnimo iz filmske trilogije Gospodar prstanov. Cesta Milford je dolga približno 120 kilometrov, vožnja brez postankov traja okoli dve uri, je pa to edini cestni dostop do Milford Sounda, ene od največjih turističnih atrakcij Nove Zelandije.
Soteska Taroko, Tajvan: Taroko pomeni 'čudovit in veličasten' v jeziku avtohtonega plemena Truku - ime, ki vam da malce občutka za to, kakšne razglede lahko pričakujete med potjo. Vseeno pa boste morali biti predvsem zelo pozorni na cesto - je strma in ozka in v bistvu izklesana iz žive skale. Vijuga v in iz gora, ena od najbolj prepoznavnih točk ceste je 'Tunel devetih ovinkov', voznike pa popelje visoko nad divjo reko Liwu, medtem ko nad vami visijo pečine.
Prelaz Splugen, Švica in Italija: Prelaz Splugen je poln kontrastov: eno minuto se vijete skozi tunele, dobesedno naložene eden vrh drugega znotraj gore same in se peljete mimo odsekanih prepadov z osupljivim razgledom v dolino. Drugo minuto brzite čez ljubke alpske travnike, polne divjih cvetlic. Prav raznolikost je tista, ki dela to cesto eno najlepših, primerna pa je tudi za kolesarje.