Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 24. avg. 2024

TV Slovenija 1 • Sob, 24. avg.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Naslednjo soboto bo v malem pristanu zelo živahno. Skakal bo Kakadudu, skakal bo Pepe, skakali bodo otroci. Zakaj? Ker si bodo prepevali poskočno pesmico. Vas zanima, kdo bo skakal v njej? Marko, seveda. Kakadudu bo prepričan, da je Marko čisto pravi medved. Prijazne kosmatince bodo s svojimi spretnimi prstki po Pepetovih navodilih izdelali tudi otroci. Kdo pa bo najglasneje brundal v Foksnerjevem kvizu, se prepričajte sami.

Babi ima rojstni dan. Rija se odloči, da ji bo pripravila rojstnodnevno zabavo presenečenja. Lep namizni prt, šopek rož in sladkarije. Krokodil bi rad pomagal, pa mu vse spodleti. Po dobri zabavi vedno ostane strašen nered. Babi ju prosi, da vse pospravita.

Bubi, Boni in veveriček zlagajo kamenčke in se trudijo postaviti višji stolp, kot je Bibijev. Bibi v gozdu išče kamenčke. Vrne se s skrivnostnim odkritjem: našel je orjaško drevo s sovjimi očmi! Svojo malce pretirano zgodbo pripoveduje skupinici gozdnih živali, nato jih pelje pogledat to čudo. Vidijo, da drevo ni tako veliko, res pa ima oči. Veveriček meni, da so oči sovje, lisička pa verjame, da je sova skrita v deblu, zato Bibijevo odkritje ni prav nič skrivnostno. Nenadoma pa ti očesi odletita. Sploh niso bile oči, bila so metuljeva krila! V domačem gnezdu očka sovicam razloži, da so nekatere živali videti nekaj drugega, kot so v resnici. To je mimikrija. Mami pa Bibija okara, da je po nepotrebnem pretiraval, saj je bila že resnica dovolj skrivnostna in neverjetna.

Celestinca nečakoma gospe Tulipan pove, da obstaja Zelena miš in da je ni videl še noben medved. To vzbudi radovednost medvedkov, ki se na vse pretege trudita odkriti njeno skrivališče ... Njune neumnosti pa se zlahka maščujejo Celestinci ...

Finn misli, da njegova mama dela za zobno vilo, saj je v resnici zobna tehnica in izdeluje proteze. Prepričan je, da zobna vila pobira zobe otrokom izpod blazin in jih odnese v mamino delavnico. Od kod bi sicer mama dobila toliko zob?
Na Irskem je veliko vil, najboljše pa so prav zobne vile, saj prinesejo darilo. Finn ima več zamisli, kako bi zobno vilo ukanil, da bi jo lahko videl, ampak mu vsakič spodleti.
Finn je star sedem let in postaja velik fant. Čudovito razmišlja, ko odpre usta, pa ... Njegovi stalni zobje izrivajo mlečne, saj hitro odrašča. Dva mlečna zoba je že izgubil. Tudi tretji se mu že maje. Je to trenutek, ko bi lahko končno videl zobno vilo?

Zakaj ima Jakob rad les in kaj iz njega izdela? Pridružimo se mlademu mojstru, ki nam bo najprej predstavil načrt in nas nato popeljal v svojo delavnico. Studio Kriškraš bo obiskal nekdo, ki zelo spominja na Rdečo kapico. Raziščimo, kdo se v resnici skriva pod rdečo kapuco in kdo je strašni volk, ki tuli po krtini.

Zofka je odprla svoj vrtec. Ada v bralnem kotičku bere knjigo, Nejko sedi za mizo in … Riše? Ne, risati ne zna. Vsaj tako meni sam. Ada ga spodbuja, naj poskusi narisati Zofko. Mu bo uspelo? Kdo pa jih bo obiskal? Nekdo, ki dela v vrtcu, na črko V. V kot veselo bo!

Klemen in Nika sta se znašla pred ugankarskim izzivom. S pomočjo treh pomigov bosta poskušala razkriti skrito žival. Jima bo uspelo? In katere stereotipe o živalih bosta porušila? Najprej bosta hitela, nato bosta svoj korak upočasnila. Pridružite se jima pri prvem pohodu … Za repom.

Mama sprašuje Teodozijo, ali bi šla z njima v Egipt. Toda Teodozija tokrat z lahkim srcem ostane doma, pri prijateljih in ob guvernanti, ki jo ima neznansko rada. Safija izve, da jo bodo obiskali starši. Ve, da jih mora prepričati, da je ne bodo poslali v internat v Švico.

THEODOSIA/Francija, Nemčija/ 2021

Scenarij: Joe Williams (po knjižni predlogi Theodosia and the Serpents of Chaos avtorja R.L.Lafeversa)
Režija: Matthias Hoene
V glavnih vlogah: Eloise Little, Yasmina El-Abd, nana Agyeman-Bediako, Frankie Minchella

Henry izumi snemalnik zvoka. Pri tem po naključju odkrije kip svojega dedka, Harolda Throckmortona. In ugotovi, da kip govori. Ko babica izve zanj, ga prestavi nazaj v vežo, kjer je bil nekoč. Ne mara, da kip nenehno prestavljajo.

THEODOSIA/Francija, Nemčija/ 2021

Scenarij: Joe Williams (po knjižni predlogi Theodosia and the Serpents of Chaos avtorja R.L.Lafeversa)
Režija: Matthias Hoene
V glavnih vlogah: Eloise Little, Yasmina El-Abd, nana Agyeman-Bediako, Frankie Minchella

V 22. oddaji se v kvizu pomerijo Matija, Jan in Luka iz OŠ Šmarjeta (rumeni) ter Ana, Anže in Miloš iz OŠ Gornja Radgona (vijolični), v Hitrih lončkih pa Maja, Nena in Saša iz OŠ Gornji Petrovci ter Eva, Nina in Mihael iz OŠ Žiri. V studiu vlada matematično razpoloženje in diši po državnih piškotih. Božo poleti na Luno, možganček se sprehodi po kemijskih reakcijah, virusi pa neutrudno napadajo. Hitre celice zaostrimo s pokrivali in razkrijemo osebne podatke, v labirintu pa treskne z vso silo. Za koga je odločilna kromatografija, pa v oddaji.


Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Izzivalka Chirsty Bella iz Škotske bo poskusila stkati tvid. Sliši se preprosteje, kot je v resnici. Tkanje tvida ima v mestu, od koder je Chirsty, močno tradicijo in za tkanje na ogromnem tkalskem stroju moraš biti vzdržljiv in močan. Ji bo uspelo?

Osvežilna fronta se vrača, z rahlo zamudo, ker je to pač tema nove epizode. Vračajo se tudi profesor, Zoya, Matevž in Žiga. Slednji trije zamujajo, a na srečo ne preveč, tako da še uspejo spoznati novo sošolko. Mila in Žak ne želita zamuditi koncerta, retrolaverja razmišljata o tem, kdaj je dobro zamujati, v kvikijih pa bo tudi odgovor na vprašanje, kaj je fomo.

V Evropi ima vsako gospodinjstvo v povprečju 70 elektronskih naprav, od katerih jih 10 ni več v uporabi ali so pokvarjene. Elektronske naprave, ki po uporabi postanejo e-odpadki, vsebujejo številne plemenite in redke kovine. V milijonu mobilnih telefonov je vgrajenih 34 kg zlata, 16 ton bakra in 350 kg srebra. Koliko teh snovi se reciklira? Na Kemijskem inštitutu so razvili ekološko sprejemljivejše recikliranje zlata iz odsluženih gospodinjskih aparatov in recikliranje platine. Na Inštitutu Jožef Stefan reciklirajo magnete z uporabo vodika. Litij je nujen za izdelavo baterij v električnih vozilih. Kako pa poteka njegovo recikliranje?

Bog je z manj kot 300 besedami, zajetimi v 10 zapovedi pred skoraj 3500 leti, razglasil pravilnik ravnanja, da bi nas varoval na naši življenjski poti, ki je polna težav. Največje med njimi niso znanstvene ali tehnične, temveč moralne narave.
Smo pozabili na izvirne Božje zapovedi, kot so zapisane v Svetem pismu? Je bolj pomembna Božja ali človeška beseda?
Vabljeni k razmišljanju o zakonu, ki osvobaja in ne omejuje.

V slovenskem centru PEN v Ljubljani so pripravili predstavitev knjige našega sodelavca Sandija Horvata z naslovom Beli Rom. Gre za avtobiografsko delo, v katerem avtor na podlagi lastnih izkušenj odkrito spregovori o dilemah dvojne identitete in se sprašuje o strpnosti v sodobni slovenski družbi. Župani iz jugovzhodne Slovenije in Posavja so v Novem mestu vnovič razpravljali o romskih vprašanjih. Ob tem so opozorili, da se stanje na tem področju še naprej poslabšuje, država pa naredi premalo. Na Pušči je že sedmič dišalo po golažu. V skladu s tradicijo so namreč pripravili tekmovanje v kuhanju ciganskega golaža, ki se ga je tokrat udeležilo 14 ekip.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Človeku so živali že od začetka njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

V Slovenski krajini je bila leta 1893 ustanovljena gimnazija v Monoštru, najprej kot enorazrednica s sedmimi slovenskimi dijaki. Od takrat pa vse do danes so znanje v njej iskali tudi Slovenci, bodoči intelektualci v porabskem prostoru.

Boštjan obvesti Ceneta, da bi se župnik rad z njim nekaj domenil, in Cene se zglasi v župnišču, župnik pa mu pojasni svojo težavo. Odkar ima novo kuharico, je samo zdravo hrano, pa še to v zelo omejenih količinah, zato je župnik kar naprej lačen.
S Cenetom skleneta skrivni dogovor. Cene zopet sreča potepuško psičko, ki jo tokrat povabi s seboj, in tako se začne novo obdobje v njegovem življenju, kajti
odslej Cene ni več sam. Mimogrede naredi uslugo stari gospe, ti. Stari mamci, pri Pavletu in Poldetu je priča vnovičnemu prepiru, v gostilni pa svojo novo prijateljico predstavi družbi za točilnim pultom. Cene ima zdaj družbo tudi zvečer, in zdi se, da je zapolnil vse praznine v svojem življenju.

Kako ravnati s slušnim aparatom in skrbeti zanj? To je tema tokratne oddaje Prisluhnimo tišini. Pravilna izbira slušnega aparata v naše življenje vrne zvoke, ki jih mogoče že dolgo ne slišimo več. Poleg izbire je pomembno tudi primerno vzdrževanje. Več o slušnih aparatih in nekaj praktičnih nasvetov o tem v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

V kakšni kondiciji so slovenska zgodovinska mesta in kako mladi razumejo kulturno dediščino?
Obiskali smo škofjeloške rokodelce, ki dajejo mestu utrip živosti in občutek, da je mesto od domačinov.
Kako se v zgodbo mesta vključuje spomeniško zaščitena Nacetova hiša na robu Škofje Loke?
Kakšen turistični izkupiček ima Žička kartuzija, ki predstavlja dom »belih menihov« in kako razumejo dediščino v Celju, ki velja za dom ene ene najmočnejših plemiških družin v Evropi?

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Cmokci najdejo kos papirja, okrašenega z zanimivimi oblikami in vzorci barv. Kmalu ugotovijo, da lahko tudi s svojimi telesci ustvarijo podobno mojstrovino.

Sir Ralph ponudi Jamesu službo butlerja in Jamesu se zdi, da mora zadevo skrbno preučiti. Alf ima idejo, kako rešiti Teddyjev problem. Vse kaže, da bo Mabel deložirana iz stanovanja. Lahko kdo pomaga?

YOU RANG, M'LORD? / Velika Britanija / 1988–1993
scenarij: David Croft, Jimmy Perry
režija: David Croft, Roy Gould
v glavnih vlogah: Paul Shane (Alf Stokes), Jeffrey Holland (James Twelvetrees), Su Pollard (Ivy Teasdale), Perry Benson (Henry), Barbara New (Mabel), Brenda Cowling (gospodinja Lipton), Donald Hewlett (Lord George Meldrum), Michael Knowles (Teddy Meldrum), Mavis Pugh (Lady Lavender), Susie Brann (Poppy), Catherine Rabett (Cissy), Angela Scoular (Lady Angela Shawcross), John Horsley (Sir Ralph Shawcross), Bill Pertwee (policist Wilson)

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

19:15
Koda

Informativna oddaja Koda ponuja gledalcem tedenski pregled najzanimivejših novic za potrošnike iz Slovenije in tujine, ki so dopolnjene s poglobljenimi prispevki in analizami ter razmišljanji gostov. V oddaji razkrivamo goljufije, rešujemo vaše potrošniške težave, od pristojnih ustanov zahtevamo odgovornost in za uporabnike prijazne rešitve, gledalce pa ozaveščamo o njihovih potrošniških pravicah. Vsak petek ob 18.05 na prvem programu Televizije Slovenija.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:40
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:50
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

*****

23:00
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

23:15
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Preiskava se usmeri na Cala in Ridley ugotovi, kdo je v resnici zanetil požar v njegovi hiši. Carol Ridleyju naroči, naj se umakne iz preiskave. Nekdo uniči Ridleyjev bar. Michael Cala opozori, da vedo, kdo je pravi krivec in Cal se odpravi k Ridleyju, da bi se mu maščeval. Tja pride tudi Carolin sin Jack, da bi Ridleyju pomagal obnavljati čoln, zato ga Cal vzame za talca.

RIDLEY / Velika Britanija / 2022
Scenarij: Paul Matthew Thompson
Režija: Bryn Higgins, Paul Gay, Noreen Kershaw
V glavnih vlogah: Adrian Dunbar, Bronagh Waugh, George Bukhari, Elizabeth Berrington

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov