Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 22. avg. 2024

TV Slovenija 2 • Čet, 22. avg.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Še zadnje poletno jutro je pred nami. Predstavili bomo poklic tolmača in opozorili na spremembe v osnovnih šolah, v nostalgijo nas bo popeljala igra gumitvist, klinični dietetik dr. Benedik nam bo svetoval o sladki in slani prehrani, spomnili pa se bomo tudi vašega obiska naše 'Jutranje čajanke'. Za konec pa prihaja še nastop v živo skupine Ember. Z vami bodo Veronika K. Žajdela, Katja Treer, Andrej Geržina in Goran Obradović.

Inženirka leta Ljupka Vrteva je prišla iz Makedonije magistrirat na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani. Razvila je edinstven računalniški program za prezračevanje stavb. Dekleta opogumlja, naj se odločijo za inženirski poklic. Bili smo na fotografski razstavi Dragana Teodorovića - Zeka. Odprl jo je pevec skupine Riblja Čorba Bora Đorđević, ki živi med Beogradom in Ljubljano in se je Slovencem opravičil za sporno pesem s konca 80. let. Obiskali smo tudi Radio Žica: Dino Dvornik, Đorđe Balašević, Rambo Amadeus, Robert Plant so samo nekatera izmed zvenečih imen, ki jih je gostil ustanovitelj radia Enes Hodžić, ki je pred 30 leti Zenico zamenjal z Ljubljano.

Mahdi Tnesh je sirski begunec, ki je prispel na Nizozemsko septembra 2015. V Siriji je igral v državni nogometni reprezentanci in dobro zaslužil. Po materini smrti mu je oče svetoval, naj zapusti domovino. Mahdi je prek Turčije prišel v Grčijo, od tam pa na tovornjaku na Nizozemsko. Na Nizozemskem so ga selili iz enega begunskega centra v drugega in ni vedel, ali bo smel ostati v državi. Nato je srečal Stijna Kooymana. Stijn je športni trener in Mahdiju želi pomagati pri uresničitvi njegovih sanj – postati poklicni nogometaš. Dokumentarni film sledi njegovim prigodam in prikazuje, kako si Mahdi poskuša ustvariti novo življenje na Nizozemskem.

V pasje obarvani oddaji spoznavamo svilnate hrte, jakutske lajke in akite. Družili pa smo se tudi z zgovorno psičko Murf. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

PO MOZIRSKEM GAJU
Z Elico Bele, vodjo parka, se sprehodimo po obnovljenem Mozirskem gaju. Po lanskih uničujočih poplavah posledic ni več videti. Spočijemo se ob japonskem vrtu z ribnikom, občudujemo velike grede, polne pisanih enoletnic, trajnic, grmovnic in starih dreves.
NENAVADNE PLODOVKE
Jerneja Mazeja poznamo po vsako leto drugačni zbirki paradižnikov. Ko se nam zdi, da nas ne more več presenetiti z nenavadnimi plodovi, pokaže rumen potovalni paradižnik. Med kumarami je indijska posebnost z videzom razpokane rdeče-rjave kože.
LEDENKE IZ SIVKE
Mirjam Marinič, ki se z zelišči ukvarja pod imenom Vonj poletja, bo tokrat presenetila vnuke. Sladkosnedi, kot so, se v vročih dneh hladijo s sladoledom. Babica jim bo pripravila zdrave, domače ledenke iz sivke, uporabimo pa lahko tudi druge sestavine.
ZELENO GNOJENJE
V drugi polovici poletja, ko pobiramo pridelek, se delo na vrtu ne konča. Za povečanje organske mase v tleh in izboljšanje tal za novo sezono lahko na prazne grede že sejemo tudi neprezimne poljščine. Z zelenim gnojenjem bo spomladi potrebnih precej manj drugih gnojil.
navrtu@rtvslo.si

Britanski novinar Simon Reeve v prvem delu potopisne serije najprej obišče Malto, kjer se pod krinko množičnega turizma odvijajo sumljivi posli in pranje denarja, korupcija pa sega v državni vrh. Novinarje, ki te pojave preiskujejo, lahko doleti celo smrt. Z Malte Reeve odpluje v južno Italijo, kjer s specialci lovi mafijske šefe, obišče zavetišče za morske želve in odkriva, kaj ogroža obsežne nasade stoletnih oljk. Prvi del potovanja konča v Albaniji, nekoč odrezani od sveta, danes pa hitro razvijajoči se državi, v kateri nekateri še vedno spoštujejo srednjeveški običaj krvnega maščevanja. To ne prizanaša niti otrokom, ki v strahu pred smrtjo po več let ne zapustijo doma.

MEDITERANEAN WITH SIMON REEVE / BBC, Združeno kraljestvo / 2018 / Scenarist in voditelj: Simon Reeve

Šestdeseta je dokumentarni film o ljudeh, ki so bili rojeni v 60. letih prejšnjega stoletja, v tem desetletju pa so prestopili 60. leto ali se temu približujejo. Gre za dve obdobji v življenju, eno se umešča v spomine, drugo pa živi v realnem, sedanjem času. Čeprav današnja in delno bodoča generacija »šestdesetih« ni bila aktivno udeležena pri že minulih »šestdesetih« letih, je bilo to obdobje z občutkom osvobojenosti in prostosti. S sloganom »ustvarjaj ljubezen, ne vojne«, z vzpostavitvijo generacije »flower power«, z ustvarjanjem svobode za vse in vsakogar ter s spreminjanjem dojemanja sveta je pomembno oblikovala novo doživljanje in spremembe odnosov med ljudmi. Tako se na eni strani »šestdesetih« kažeta svoboda in brezmejne perspektive, v današnjem času »šestdesetih« pa ni toliko odprtih obzorij.
To je izhodišče, v katerega so postavljeni posameznice in posamezniki, ki so s svojim delovanjem, prisotnostjo in vedenjem vsak na svojem področju zaznamovali in še zaznamujejo današnji čas.

Polje delovanja sodelujočih je raznovrstno: znanost, umetnost, sociologija, mediji; skratka področja, v katera smo vpeti v vseh časovnih in življenjskih obdobjih.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Tradicionalni gala koncert, ki predstavlja bogato dediščino slovenske zabavnoglasbene zakladnice v izvedbi velikega revijskega orkestra, bo tokrat posvečen popevkam Ditke Haberl, Alenke Pinterič in Marjetke Nece Falk, glasbenim uspehom treh izjemnih pevk generacije, ki je zaznamovala zgodovino festivala Slovenska popevka in ki jo med drugim povezuje rojstno mesto – Maribor.
Ob spremljavi Simfoničnega orkestra, Big Banda in Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija ter s številnimi pevskimi solisti pod glasbenim vodstvom dirigenta Patrika Grebla bodo v novih pevskih izvedbah zazvenele nekatere izmed največjih uspešnic, ki so jim Ditka, Alenka in Neca posodile glas: Nad mestom se dani, Samo nasmeh je bolj grenak, Mlade oči, Vila z rimskega zidu, Kot nekdo, ki imel me bo rad, Sto majhnih nežnosti, Štajerska lady, Mini maksi, Krašovc, Ta vražji telefon, Dobro jutro, dober dan, Na krilih hrepenenja, Vsi ljudje hitijo in druge.
Obeta se nam še en izjemen glasbeni začetek poletja, na katerem do zadnjega ne bomo vedeli, komu pripada čast odpeti tradicionalni zaključni glasbeni dodatek Poletno noč, legendarno popevko Elze Budau in Mojmirja Sepeta, ki je nastala natanko pred 60 leti!
Poletna noč 2024 je otvoritvena prireditev 72. Ljubljana Festivala.

SIMFONIČNI ORKESTER IN BIG BAND RTV SLOVENIJA
MLADINSKI ZBOR RTV SLOVENIJA
PATRIK GREBLO, glasbeni vodja in dirigent
Solisti: NINA STRNAD, NUŠKA DRAŠČEK, NUŠA DERENDA, EVA HREN, LARA JANKOVIČ, ANIKA HORVAT, LARA BARUCA, SAŠA LEŠNJEK, ZALA SMOLNIKAR ZÁLI, ANDRAŽ HRIBAR, OTO PESTNER
Voditelj večera: MARIO GALUNIČ

V tokratni Avtomobilnosti bomo tako na štirih kot na dveh kolesih. Pri slednjih bomo spoznali teorijo in prakso zaviranja ter se podali v svet najnaprednejših asistenčnih sistemov, ti s svojim delovanjem posegajo tudi na področje tehnike zaviranja motocikla. Ker brez dobre pnevmatike ni učinkovitega zaviranja spoznamo tudi priporočila za kar kakovostno izbiro moto-pnevmatik.

Ponudimo vam malo šolo avtomobilskih menjalnikov in pojasnimo, zakaj so hibridni menjalnik bistveno varčnejši.

Pika na i je premiera nissana qashqaija, na kateri so povedali nekaj izredno smelih obljub.

Legendarni režiser Terrence Malick je po nekaj precej nenavadnih filmskih eskapadah spet zadel v polno z osupljivo epopejo, posneto po resnični zgodbi enega od širši javnosti neznanih junakov druge svetovne vojne.

Franz Jägerstätter je mlad moški, ki z ženo in tremi hčerami živi v nemški vasici St. Radegund. Ko izbruhne druga svetovna vojna, Franza vpokličejo v vojsko. Potem ko je zdoma že več mesecev, družino postane strah, da bi lahko tudi njega poslali v boj. Nacistične oblasti od Franza zahtevajo, da zapriseže zvestobo Adolfu Hitlerju in tretjemu rajhu. Sovaščani ga prepričujejo, naj se tej zahtevi ne upira, a Jägerstätter se zateče k ugovoru vesti in zavrne odhod na fronto, pa čeprav se zaveda, da ga bo to privedlo v zapor ali celo v smrt. Mladenič najde moč za soočenje z dolgim sodnim procesom v ljubezni do svoje družine in upa predvsem na to, da bi se vojna morija čim prej končala.


Originalni naslov: A HIDDEN LIFE
Leto produkcije: 2019
Država: ZDA, Velika Britanija, Nemčija
Žanr: zgodovinska drama
Režija: Terrence Malick
Scenarij: Terrence Malick
Igrajo: August Diehl, Tobias Moretti, Valerie Pachner, Franz Rogowski

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov