Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 23. avg. 2024

TV Slovenija 2 • Pet, 23. avg.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Vabljeni k ogledu!

Matej Avanzo je zaljubljen v košarko; v povezavi z njo je bil že vse razen sodnika – igralec, trener, direktor, predsednik, novinar, vodja prizorišč, raziskovalec in še kaj. V poslovnem svetu je predvsem zaljubljenec v športni marketing in kreativec od glave do peta, pravi. Njegovo podjetje Spontanzo in zagnana ekipa, v kateri je pet rednih sodelavcev, se ukvarja z organizacijo dogodkov vseh vrst, od najpomembnejših tekmovanj in priprav vrhunskih športnikov do projektov zunaj športa, denimo predstav in koncertov na največjih slovenskih prizoriščih. V podjetju so razvili tudi blagovno znamko rekvizitov za timbildinge, imenovano SportFun. Avanzo, po izobrazbi diplomirani socialni delavec, je bil leta 2020 tudi pobudnik akcije Botrstvo v športu, humanitarnega projekta, ki se je v štirih letih odlično razvil, še večji zagon pa dobil s poslovilno tekmo Gorana Dragića in projektom Noč zmaja, ki ga organizirata podjetje Spontanzo in Fundacija Gorana Dragića. Dogodek, na katerem se bodo zbrala največja imena svetovne košarke, bomo 23. in 24. avgusta lahko spremljali tudi na programih RTV Slovenija.

Igrano-dokumentarni film Ivan in Karla odpira pogled na razmerje med pisateljem Ivanom Mrakom in njegovo ženo kiparko Karlo Bulovec.

Predstaviti Mraka ni mogoče, ne da bi predstavili njegove zavezanosti Bulovčevi, ki je svoje ozkosrčne sodobnike razburjala tako s popolnim umetniškim talentom kot tudi s tem, da je več kot polovico svojega življenja prehodila z Mrakom.
Seveda velja tudi obratno. Tudi Karlino življenje se nam odkrije kot celota samo, če si vzamemo pravico pogledati skozi Mrakova očala. Njuno sobivanje je bilo hkrati tudi medsebojno umetniško oplajanje skozi najbolj liričen medij: ljubezen.
Kje so presečišča, kjer se dotikata drug drugega? Kje so odtujenosti in hladni dnevi samote? Zakaj bežita in se vedno znova vrneta? Ustvarjalci filma smo iskali odgovore na ta vprašanja in se znašli na produ hudournika, ki vztrajno odplavlja: smeh in jok, moč in šibkost, goloto in zakritost.
Karla Bulovec: »Je to hudič v meni. Bog mi pomagaj! Razrvana in divja, da prav nikjer in v ničemer ne najdem miru, niti za trenutek, pa si ga tako želim. Vsak moment moram imeti spremembe.«
Ivan Mrak: »Moški princip je prevladujoč pri Karli tako kot pri meni, zato se nikakor ne znajdeva v vsakdanjosti. V naju se nista iskali dve polovici, presenetljiva celost se je zgroženo prepoznala v nedoumljivi celosti. Tako sva postala brat in sestra – a tako, kot v pradobi, ko incest še ni bil bogoskrunstvo.«
Na koncu zgodbe se nismo vprašali, kako je Ivan Mrak prenesel samoto po Karlini smrti. Če si dva človeka pomenita toliko kot sta si pomenila ona, je odhod enega izmed njiju preostalemu nezasuta jama.
Bila sta drugačna in predvsem svoja. Filmsko pripoved je režirala Alma Lapajne.

Watzmann (Mittelspitze) je 2713 m visoka gora in predstavlja vrh gorskega masiva Watzmann. Watzmann je tretja najvišja nemška gora oziroma prva najvišja, ki je v celoti na nemškem ozemlju.
Od leta 1978 sodi Watzmann v samo osrčje edinega alpskega narodnega parka v Nemčiji.
Bavarska televizija se je s kamero pridružila podvigu 12 letnega Korbiniana, ki je za darilo prejel Watzmannovo presenečenje – prečenje te Kraljevske gore, kot Watzmann imenujejo domačini. Na poti pa so srečali mnogo drugih planincev, očaranih nad pokrajino in vrhovi, ki se vzpenjajo k nebu.

V Evropi ima vsako gospodinjstvo v povprečju 70 elektronskih naprav, od katerih jih 10 ni več v uporabi ali so pokvarjene. Elektronske naprave, ki po uporabi postanejo e-odpadki, vsebujejo številne plemenite in redke kovine. V milijonu mobilnih telefonov je vgrajenih 34 kg zlata, 16 ton bakra in 350 kg srebra. Koliko teh snovi se reciklira? Na Kemijskem inštitutu so razvili ekološko sprejemljivejše recikliranje zlata iz odsluženih gospodinjskih aparatov in recikliranje platine. Na Inštitutu Jožef Stefan reciklirajo magnete z uporabo vodika. Litij je nujen za izdelavo baterij v električnih vozilih. Kako pa poteka njegovo recikliranje?

Tempo, oddaja o parašportu, vsak mesec prinaša afirmativne življenjske/športne zgodbe o parašportnikih. S kamero spremljamo domača in mednarodna tekmovanja, v katerih se za najvišja mesta merijo tudi Slovenci. V prispevkih tudi o pomenu športa za invalide. Prav šport je tisti most socializacije, ki (mladim) invalidom izboljšuje kakovost življenja.

Novinar Simon Reeve bo tokrat obiskal vzhodno Sredozemlje, najprej Ciper, ki je že več kot 40 let razdeljen na grški in turški del. Pripadniki modrih čelad ga bodo pospremili po ulicah Nikozije, na katerih barikade označujejo razmejitveno črto med sprtima stranema. V vaseh na severu otoka pa bo Reeve izvedel, zakaj ciprski Turki nasprotujejo priseljevanju turških državljanov s celine. Nato ga bo pot vodila v Libanon, kjer bo prespal v tisoč let starih ostankih maronitskega samostana in si ogledal državo iz ptičje perspektive. Nazadnje bo spoznal še Izrael, v katerem z najsodobnejšo tehnologijo razsoljujejo morsko vodo, ter Gazo, ki je tudi zaradi dolgoletne gospodarske blokade med najrevnejšimi območji sveta.

MEDITERANEAN WITH SIMON REEVE / BBC, Združeno kraljestvo / 2018 / Scenarist in voditelj: Simon Reeve

Gorana Dragića, zlatega kapetana slovenske košarkarske reprezentance, je življenjska pot vodila iz majhne garsonjere v Kosezah do tekme vseh zvezd v ligi NBA. Doživljal je vzpone in padce in dobil več udarcev, po katerih se večina ljudi ne bi pobrala. Priljubljeni Gogi, Dragon, kot ga kličejo v ZDA, je v sproščenem pogovoru razkril številne podrobnosti iz svoje kariere in zasebnega življenja. S kom se je največkrat stepel, komu lahko mlad človek z veliko denarja zaupa, kje hrani zlato medaljo z evropskega prvenstva leta 2017 ...

Pogovor je vodil Zvezdan Martić.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

»Smo nomadska družina,« pravi nekdanji košarkar Jaka Lakovič, ki zadnja leta deluje kot trener. Po koncu bogate športne kariere se je podal v Barcelono, se nato preselil v nemški Ulm, trenutno pa živi in dela na kanarskem otoku Gran Canaria. Na vsaki od teh postaj si je ustvaril svoje gnezdo in vedno so ga na poti poleg žene Elene in treh otrok spremljali tudi najljubši kosi pohištva, luči, slike ... A pravi pristan družine Lakovič bo vedno Ljubljana, tudi zato so si nasproti hiše njegovih staršev postavili svoj »srčni« dom.
Majhno stanovanje v mestu ob Dravi je lastnik s pomočjo očeta in z zgolj 5000 evri vložka pred sedmimi leti prenovil in opremil skladno bivališče, ki se zdaj ponaša s toplino, preprostostjo in neko razgibano, igrivo energijo.
Z leti so lastniki vrta spoznali značilnosti lege, nekatere pomanjkljivosti prvotne zasaditve, pa tudi to, koliko časa lahko namenijo negi vrta. Vrt, ki ga bomo predstavili, je strokovno preureditev doživel več kot deset let po nastanku.

Roboti in umetna inteligenca so glasniki nove industrijske revolucije, ki že povzroča tektonske premike tako v družbi kot v svetu dela. Ameriške sanje so se razblinile, nekateri so zaradi tehnološkega napredka izgubili delo, pandemija covida-19 je pokopala številna podjetja. Toda iz pepela so vzniknile nove oblike zaposlitve, ki si jih pred nekaj desetletji ali leti sploh še nismo predstavljali. Kakšna bo prihodnost in kaj se lahko naučimo iz lekcij preteklosti? O tem bodo razmišljali strokovnjaki s področja dela in delavci iz različnih panog.

FUTURE OF WORK: THE NEW INDUSTRIAL REVOLUTION / ZDA / 2021 / Režija: Graham Townsley

Zadnji film španskega mojstra Almodovarja poleg izvrstne igralske zasedbe odlikuje tudi zanimiv žanr – zmes melodrame in politično angažiranega filma.

Ženski v pričakovanju poroda si delita bolniško sobo. Obe sta samski in zanosili sta nenačrtovano. Janis, fotografinja srednjih let, se veseli otroka, odraščajoča Ana, ki zanositev obžaluje, pa je prestrašena in negotova. Še posebej zato, ker dvomi, da ji bo mati, ambiciozna igralka, pri tem pomembnem življenjskem dogodku v pomoč. Janis v želji, da bi Ano opogumila, načne pogovor, in med bodočima mamicama se splete tesna vez. Novo prijateljstvo močno zaznamuje njuni življenji: Ani pomaga pri spoprijemanju z negotovo prihodnostjo, Janis pa pri predelovanju težavne družinske preteklosti.

Originalni naslov: MADRES PARALELAS
Leto produkcije: 2021
Država: Španija, Francija
Žanr: drama
Režija: Pedro Almodovar
Scenarij: Pedro Almodovar
Igrajo: Penelope Cruz, Aitana Sánchez-Gijón, Israel Elejalde, Milena Smit, Rossy de Palma

V 30. letih prejšnjega stoletja je velika gospodarska kriza močno načela ZDA in Američane. Da bi zajezil uničujočo bedo in ljudem povrnil upanje, je ameriški predsednik Franklin Delano Roosevelt sprejel akcijski načrt. Dokumentarna oddaja razkriva ozadja, neusmiljene nasprotnike, neuspehe, a tudi zmage New Deala, znamenitega programa gospodarskega in družbenega okrevanja.

THE NEW DEAL / Francija / 2021 / Režija: Julia Bracher

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov