Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 31. avg. 2024

TV Slovenija 2 • Sob, 31. avg.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

Pravnika in sociologa prof. dr. Nika Toša poznajo mnoge generacije študentov Fakultete za družbene vede, širša javnost pa ga pozna kot ustanovitelja in predstojnika Centra za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij. Prva dva od štirih delov oddaje sta skozi njegove spomine ter spomine njegovih prednikov zanimiva kronika življenja na Slovenskem v zadnjem stoletju na njegovi življenjski poti od Maribora prek Celja v Ljubljano, med osebnostmi, katerih zgodbe se (tudi z dragocenimi dokumentarnimi posnetki) vpletajo v pripoved, pa so tudi polkovnik kraljeve vojske Draža Mihailovič, major Mirko Bitenc, pisatelj in dramatik Ivan Mrak in njegova žena, kiparka Karla Bulovčeva, stric in teta Nika Toša, družina Mrak, iz katere izhaja Toševa mama, slikar in olimpijec Tošo Primožič in mnogi drugi. Tretji in četrti del Spominov Nika Toša sta posvečena razvoju slovenske in jugoslovanske družbe skozi izsledke raziskav javnega mnenja in spet se v pripoved vpleta cela galerija slovenskih, jugoslovanskih in evropskih osebnosti s tega področja. Danes oseminosemdesetletni letni profesor Niko Toš je izjemen pripovednik in tehten premišljevalec o družbi in času, ki ga živimo, zato mu je vsekakor vredno prisluhniti.

Nogometna ekipa brezdomcev Kralji ulice je eden od projektov organizacije, ki deli isto ime.

Glavni projekt njenih članov je izdajanje časopisa, ki ga pripravljajo in prodajajo brezdomci. Z nogometom jih navdihujejo, da spremenijo svoje življenje in tako spreminjajo tudi odnos drugih ljudi do brezdomstva. Eden od igralcev je Joc Podlesnik (56 let), ki ima diagnozo paranoična shizofrenija. Vse življenje je prebil v različnih psihiatričnih ustanovah. Nogomet je bil vedno njegova strast. V času Jugoslavije je bil v mladinski ligi eden najboljših igralcev v regiji, z vsemi predispozicijami, da postane profesionalni nogometaš. A pri 18 letih se je začela pojavljati njegova bolezen. Ko so v nogometnem klubu ugotovili, da ima Joc psihične težave, so ga vrgli iz kluba. Njegova športna pot se je končala, počutil se je izdanega in njegovo duševno zdravje je od tistega trenutka šlo samo še navzdol. Danes spet igra nogomet s prijateljem iz otroštva, Davorjem, ki je po 30 letih dela končal med brezdomci, ki prodajajo časopis po ljubljanskih ulicah, da preživijo. Igra kraljev je zgodba o boju za preživetje in o dolgotrajnem prijateljstvu dveh brezdomcev.

To je romantična zgodba o prvem hotelu na črnogorski obali, ki ga je leta 1902 v kraju Zelenika odprl dr. Antal Magyar, konjeniški častnik iz Budimpešte. Poimenoval ga je Penzion na zeleni plaži. Po njegovi smrti leta 1909 sta upravljanje hotela prevzela njegova žena Ida in sin Adorjan. Hotel je bil leta 1948 nacionaliziran.

Amazonsko nižavje je pokrajina, za katero so dolga stoletja domnevali, da je le nedotaknjena narava, divjina, v kateri ni mogla uspevati nobena civilizacija. Presenetljiva odkritja so to ovrgla. Arheologi so našli dokaze o obsežnih kmetijskih sistemih, starodavna mesta, skrivnostno in veličastno arhitekturo ter osupljive stenske poslikave iz ledene dobe. Pri delu si pomagajo s tehnologijo za lasersko skeniranje terena, imenovano tudi lidar, ki je korenito spremenila tovrstne raziskave. Arheologi odkrivajo čedalje več dokazov o starodavnih zgradbah v Amazoniji in se sprašujejo, kakšne družbe so jih ustvarile.

ANCIENT BUILDERS OF THE AMAZON / ZDA / 2023 / Režija: Graham Townsley

Neisha je glasbenica, ki je na slovenskem glasbenem nebu zablestela leta 2005 s svojim CD prvencem Neisha. Nepozabne skladbe kot so Malo tu malo tam, Planet za zadet in še mnoge druge, so postale del slovenske glasbene zgodovine. Glasbenica je v letih, ki so sledila, izvedla vrsto koncertov, posnela vrsto plošč, ter realizirala premnoga glasbena sodelovanja z glasbenimi velikani kot so Vlado Kreslin, Hamo, Tokac, Zoran Predin, Đuro, Gibonni, Vlatko Stefanovski, Parni Valjak, Big foot mama, Big band in simfoniki RTV in mnogimi drugimi orkestri in priznanimi izvajalci tako iz Slovenije kot tudi iz regije. Po daljšem premoru se Neisha vrača na oder Cankarjevega doma, kjer nam predstavlja svojo novo ploščo Dvigam jadra. Gala večer, ki vabi vse glasbene sladokusce, zaokrožajo zanimivi gosti, Neishini glasbeni prijatelji, s katerimi je poskrbela za glasbeni šov poln virtuoznosti in tudi humorja.
Koncert je bil posnet 12. maja 2022 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Režirala ga je Tina Novak.

V tokratni Avtomobilnosti se seznanimo z najbolj svežimi novostmi in vtisi z avtomobilskega salona v Pekingu, gremo na vožnjo s fordom tourneo custom in spoznamo čisto svežo škodo kodiaq - letnik 2024. V kvizu pa odgovorimo na vprašanje, kaj se ustavi prej: avto ali motor!

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Prijatelja motorista zapustita svoje območje udobja in se iz domače Nemčije podata čez Romunijo in Turčijo, čez Kavkaz in Osrednjo Azijo do strehe sveta. Po skoraj šestih mesecih, 14 državah in 28 000 kilometrih prispeta vse do Goe v Indiji.

3. del:
V 3. delu potovanja Erik Peters in Alain Berger zapustita Kitajsko in vstopita v Pakistan. V senci osemtisočakov se najprej zapeljeta v dolino Skardu. Vozita ob zgornjemu toku reke Ind in zavijeta v dolino Huše, eno najbolj odročnih regij Pakistana. Poleg tega ju čaka še vzpon na pet najvišjih prelazov na svetu.

HIMALAYA CALLING / HIMALAYA CALLING – AUF DEM LANDWEG ZU DEN HÖCHSTEN PÄSSEN DER WELT / Nemčija / 2020 / Režija: Erik Peters

Medtem ko Vikingur spi v mrzlem avtu, Darri uživa v razkošnem hotelskem apartmaju in si privošči obilen zajtrk. Pozneje obiščeta ribiški muzej, spijeta kavo z znanim islandskim igralcem in obiščeta mestece, v katerem živita Vikingurjeva nekdanja tast in tašča. Darri zelo hitro spozna, da njegov prijatelj ni preveč priljubljen pri meščanih, izve pa tudi, zakaj. Vikingur je organiziral velik gledališki festival, ki bi moral privabiti turiste in prinesti veliko denarja, a so se njegovi dobri nameni žal grdo sfižili.

VEGFERð / Journey / Islandija / 2021
scenarij: Vikingur Kristjansson
režija: Baldvin Zophoniasson
v glavnih vlogah: Ólafur Darri Ólafsson, Víkingur Kristjánsson, Þórunn Arna Kristjánsdóttir, Pétur Ernir Svavarsson, Pálmi Gestsson, Þröstur Leó Gunnarsson, Elfar Logi Hannesson, Þorsteinn Gunnarsson, Helga Vala Helgadóttir, Nicolas Bro, Jonas Schmidt

Biografska družinska drama. Zakon princese Diane in princa Charlesa se je že zdavnaj ohladil. Čeprav krožijo govorice o aferah in ločitvi, je za božične praznike na kraljičinem posestvu Sandringham zapovedan mir. Tam se jé in pije, strelja, lovi in tehta. Da tehtajo tudi kraljičino družino, je del pomembnega prazničnega obredja. Sandringhamska graščina meji na posestvo Spencerjevih, kjer je Diana preživljala svoje otroštvo. Morda so prav otroški spomini na svobodo in razigranost tisti, ki Diano prepričajo, da bodo tokrat stvari na Sandringhamu potekale precej drugače …
Zgodba se dogaja na začetku devetdesetih let, točneje leta 1991 med božičnimi prazniki, ko se lady Diana začenja spopadati s svojo težko odločitvijo: končati zakon s princem Charlesom …

SPENCER / ZK, NEMČIJA, ZDA, ČILE / 2021
Režija: Pablo Larraín / Scenarij: Steven Knight / Igrajo: Kristen Stewart, Jack Farthing, Sally Hawkins, Timothy Spall, Stella Gonet, Sean Harris, Emma Darwall, Amy Manson …

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov